De zoektocht naar jouw droomwoning
CENTURY 21

Een woning kopen doe je niet op één dag. Je trekt er je tijd voor uit om op zoek te gaan naar jouw droomwoning, waar je graag woont en die je jouw thuis zal mogen noemen. Rekenen, afwegen waar en hoe je wil wonen, en te rade gaan bij verschillende experten: het hoort er allemaal bij. Onze checklist brengt raad.

Bij een bankexpert kan je voor de woningzoektocht vooraf al informatie inwinnen. Zo kan je alvast hypothecaire leningen vergelijken. Breng ook je financiële mogelijkheden in kaart: hoeveel spaargeld heb je om een huis te kopen? Leg deze eigen middelen met het huidige loon, alle jaarlijkse en maandelijkse kosten en lasten naast elkaar. Het komt er dus op neer om je budgettaire voorbereidingen te treffen. Vergeet ook niet dat een huis kopen kosten met zich meebrengt, zoals registratierechten, notariskosten en andere diverse kosten. Met deze financiële informatie op zak kan je een succesvolle zoektocht starten.

Waarop letten bij kopen huis?

Mogelijk heb je al uitgemaakt of je in een te renoveren woning of een volledig afgewerkte woning wil investeren. Afhankelijk van deze keuze maak je meteen ook beslissingen naar budget toe. Bij een te renoveren woning komen er mogelijk nog extra kosten kijken om de woonst comfortabeler en energiezuiniger te maken. Houd rekening met de verplichtingen rond dakisolatie en dubbele beglazing, alsook met de huidige normen om de woning energiezuinig te maken. Let op het EPC-certificaat, dat de energiescore van het huis geeft. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning is.

Een volledig gerenoveerde, instapklare woning is mogelijk wel helemaal naar jouw zin, maar ongetwijfeld ook duurder bij aankoop. Bekijk of de inrichting dan ook naar jouw smaak is. Anders maak je opnieuw kosten om te vernieuwen.

Een nieuwbouwwoning is eveneens een optie: je kiest voor een moderne woning, waar je zonder zorgen kan intrekken. Ook een woning op plan behoort tot de mogelijkheden. Hierbij koop je een woning of appartement nog voordat er een bouwvergunning voor afgeleverd is.

Waar wil je wonen?

Rustig wonen op het platteland, met meer ruimte en groen? Of wonen in een bruisende stad, met alle faciliteiten kortbij? Zet alle voor- en nadelen van het plattelands- of stadsleven op een rij.

De ligging vlak bij verbindingswegen is voor het merendeel van de kopers handig. De nabijheid van horeca en winkels kan van belang zijn voor senioren, net als de nabijheid van scholen of sportaccommodatie voor gezinnen met kinderen.

Welke woning spreekt jou aan?

Door voor de stad te kiezen, is de kans al groter dat je een rijwoning of appartement zult kiezen. Rijwoningen nemen minder oppervlakte in beslag dan vrijstaande woningen, en je hebt er ook minder tuinonderhoud aan. Rijwoningen verliezen bovendien veel minder warmte, omdat er minder buitenmuren zijn. Besteed bij een aaneengesloten bebouwing wel voldoende aandacht aan geluidsisolatie. Een landelijke woning of moderne villa op het platteland beschikt vaker over meer ruimte en een mooie tuin, maar is soms wel verder gelegen van faciliteiten.  

Vaak hangt met de voorkeur voor het type woning meteen ook de voorkeur voor een bepaalde bouwstijl samen, zoals een pastoriewoning, een modern appartement of een landelijke woning.

Wil je ruim wonen?

Of we nu een compacte of ruime woning kopen: vast staat dat een woning binnenskamers zo ruim mogelijk moet zijn. Het interieur wordt zo ruim mogelijk opengetrokken, met aandacht voor lichtinval. Niet alleen integreren we de leefruimte met de keuken, maar ook de trap en het thuiskantoor worden vaker mee opgenomen in de leefruimte.

Denk je aan later?

Mogelijk lijkt het nog veraf, maar denk ook aan later. Jonge kopers stichten later mogelijk nog een gezin. Oudere kopers kunnen rekening houden met de flexibiliteit van de woning, om bv. een badkamer op de benedenverdieping te kunnen installeren. Zo kan je al meteen rekening houden met de uitbreidingsmogelijkheden van de woning.

Wanneer je de zoektocht start, baken je niet alleen je budget, maar ook best een regio en wensenlijstje af. Zo ga je gericht op zoek. Maak dit lijstje ook over aan makelaars in de buurt die je graag op de hoogte brengen wanneer er een geschikt pand op de markt komt.