Een vakantiewoning in eigen land: hoe regel je de verhuur?
CENTURY 21

Je eigen vakantiewoning gekocht of van plan om te kopen? Dan wil je mogelijk zelf zoveel mogelijk genieten van je tijd in dit tweede verblijf. Of het kan ook zijn dat je wilt verhuren. Hoe pak je dat dan best aan?

Als je naast je eigen vakantietijd je tweede verblijf regelmatig kan verhuren, kan je nog een mooi rendement behalen. Het is ook mogelijk om in een vakantiewoning puur voor verhuur te investeren.

Wat komt er kijken bij de verhuur van een vakantiewoning? - de woning klaarmaken voor verhuur - een advertentie opmaken en de woning promoten - aanvragen beantwoorden en een planning opmaken - verhuurcontracten opstellen - de sleutel bezorgen - zorgen voor de opkuis - betalingen controleren Het aanbod is groot. Hoe springt jouw vakantiewoning ertussenuit? 1.     Kies de beste locatie

Verhuur je aan de kust? Dan is geen locatie beter dan zeezicht, of zicht op de duinen. Elke kustgemeente beschikt over haar troeven, die diverse leeftijdscategorieën aanspreken. In de Ardennen scoren vooral de omgeving van de Maasvallei, de Ourthe en de Hoge Venen.

2.     Geef voldoende informatie

Zorg voor een duidelijke, gedetailleerde advertentie zodat de kandidaat-huurder zich geen verdere vragen hoeft te stellen. Hoeveel (kinder)kamers zijn er, zijn huisdieren toegelaten, is er een ruim terras, … Vergeet deze promotie niet te delen op allerlei kanalen en volg het dan ook op wanneer een geïnteresseerde huurder reageert.

3.     Bepaal de juiste prijs

Alweer zal de locatie bepalen welk huurtarief je kan hanteren. Uiteraard speelt ook het seizoen een rol. Je kan je natuurlijk een idee vormen door de tarieven voor andere vakantiewoningen in dezelfde straat of gemeente te bekijken, maar een volledig juiste richtlijn is dit niet.

Mogelijk heb je een vakantiewoning die je elk weekend verhuurt of tijdens het hoogseizoen elke week. Dat is erg arbeidsintensief. De verhuur uitbesteden, is een goed idee als je zelf niet veel tijd of zin hebt om ermee bezig te zijn.

Of je nu een woning aan onze Belgische kust of in de Ardennen hebt, de CENTURY 21-makelaars zijn over heel België actief en kunnen jou in elke regio verder helpen met advies.