Het kostenplaatje van een verhuizing
CENTURY 21

Verhuizen is niet zomaar alles in je auto laden en bij je nieuwe thuis weer uitladen. Er komt heel wat organisatie bij kijken. Ook een kostenplaatje hoort bij verhuizen. Afhankelijk van de manier van verhuizen valt dat bedrag aardig mee, of loopt het hoger op.  

Verhuizen kan je gelukkig wel helemaal zelf. Als je fysiek in staat bent om zware dingen te heffen en je ook op hulp van familie of vrienden kan rekenen.

Mogelijk beschikt een van hen over een bestelwagen of aanhangwagen waar je de hele verhuis mee tot een goed einde kan brengen. Is dat niet het geval, dan ben je wel verplicht om een verhuiswagen in te zetten om minstens toch al kasten en ander zwaar materiaal te vervoeren.

Een bestelwagen huren

Bij het huren van een bestelwagen moet je rekening houden met deze mogelijke verhuiskosten:

  • Het huurtarief om met de verhuiswagen te rijden: berekend per uur, per halve dag of een weekend. Reken zelf uit hoeveel tijd je nodig hebt om te verhuizen. Een grote villa helemaal leegmaken is iets anders dan een kleiner appartement waaruit je alleen nog kasten en toestellen zoals een wasmachine moet halen.

  • De kost per gereden kilometer.

  • Uit een appartement verhuizen kost altijd iets meer. Je krijgt niet alles via de trap of personenlift naar beneden. Vraag dus tijdig een verhuislift aan die je zelf kan bedienen. Houd ook rekening met de staanplaats die je mogelijk moest vastleggen bij de gemeente.

  • Aankoop van kartonnen verhuisdozen of plastic boxen, als je deze niet gratis in de supermarkt op de kop weet te tikken of bij familieleden weet te ronselen.

Enkele tips hierbij:

  • Bekijk zeker de capaciteit van de bestelwagen. Beter een grotere wagen huren dan een te kleine waar je meermaals mee over en weer moet.

  • Denk er ook aan: hoe meer je moet verhuizen met de bestelwagen, hoe langer de huurtijd en hoe groter de kost.

  • Kan je rekenen op hulp van vrienden of familie om te verhuizen, denk dan ook aan een hapje en drankje voor tussendoor, of voor na het harde werk.

Een verhuisfirma inschakelen

Zie je het niet echt zitten om de verhuis zelf te doen of krijg je het alleen niet helemaal rond, dan kan je een beroep doen op een verhuisfirma met professionele verhuizers. Houd rekening met volgende tips:

  • Vraag enkele verhuisfirma’s om een offerte. Zoek daarbij in de nabije omgeving.

  • Ga de voorwaarden goed na: welke service is inclusief (bv. in- en uitpakken) en zijn verplaatsingen en verzekeringen inbegrepen?

  • Verhuis je in het laagseizoen en dus niet in de zomer? Dan zal een verhuis jou iets minder kosten.

Extra tip: wanneer je jouw verhuis met een firma inplant, kies je best een weekdag. Dat bespaart kosten bij het verhuisbedrijf. Als je een zaterdag verkiest, betaal je een toeslag. Dan is het misschien zinvoller een dagje verlof op te offeren om de verhuis te regelen.

De verhuizing tot in de puntjes voorbereiden? Met dit stappenplan lukt het helemaal.