Hoe groener, hoe duurder: het effect van tuinen op stedelijk vastgoed
CENTURY 21

In Belgische steden, waar elke vierkante meter kostbaar is, worden tuinen steeds meer gewaardeerde troeven die het stedelijk vastgoed transformeren en de prijzen aanzienlijk beïnvloeden. Dit fenomeen is niet nieuw, maar het is versterkt door de veranderende prioriteiten van stedelingen, vooral na de lockdowns van de afgelopen jaren.

Een verademing in de stedelijke dichtheid

In dichtbevolkte steden zoals Brussel, Antwerpen en Luik vertegenwoordigt een tuin niet alleen een ruimte voor ontspanning en recreatie, maar ook een zeldzame luxe die de waarde van een eigendom aanzienlijk kan verhogen. Vastgoed met een privé groenruimte trekt een aanzienlijke premie op de markt.

Volgens een studie gepubliceerd door Immoweb in maart vorig jaar, kan een huis met een tuin in de stad tot 30% meer kosten dan een huis zonder tuin in dezelfde wijk.

Voordelen die verder gaan dan esthetiek

Tuinen bieden meer dan alleen esthetische voordelen; ze dragen ook bij aan het welzijn van de bewoners door een ruimte te bieden om te ontspannen, spelen en socialiseren. Ze vormen een toevluchtsoord weg van de stedelijke drukte, wat steeds meer gezocht wordt door kopers en huurders.

Impact op stedelijke planning

Nieuwe bouwprojecten proberen steeds vaker gemeenschappelijke tuinen of groene daken op te nemen als aantrekkelijke elementen voor potentiële kopers. Deze initiatieven worden niet alleen gedreven door marktvraag, maar ook door stedelijke beleidsmaatregelen die groene infrastructuren aanmoedigen.

Een rendabele investering

Voor vastgoedinvesteerders wordt het kopen van eigendommen met tuinen in de stad vaak gezien als een strategische investering. Deze eigendommen hebben de neiging om hun waarde op de markt te behouden en zijn over het algemeen minder gevoelig voor economische schommelingen dan eigendommen zonder buitenruimte. Bovendien trekken ze een breed scala aan huurders en kopers aan, van gezinnen tot professionals die op zoek zijn naar extra leefruimte om thuis te werken.