Hoeveel budget heb ik nodig om een huis te kopen?
CENTURY 21

Een woning kopen lijkt vandaag haast onbetaalbaar. En toch is het mogelijk, zeker als je vooraf je huiswerk maakt. Welk budget moet je hebben en welke kosten moet je zeker voorzien?

Het heeft geen zin om van een woning met een hoog budget te blijven dromen, als je weet dat je financiën dit helemaal niet aan kunnen. Vooraleer je op huizenjacht gaat, breng je dus best eerst je financiën in kaart. Zo kan je gericht zoeken naar een woning die binnen jouw droom én budget past.

Een eerste goede raad is een financieel plan op te maken en de betaalbaarheid goed voor ogen te houden. Hoeveel eigen middelen kan je verzamelen, hoeveel kan je maandelijks afbetalen, staat gezinsuitbreiding op de planning? Het zijn allemaal vragen die je moet meenemen in dat plan. Het komt er dus op neer om voor je zoektocht bij een of meerdere banken te luisteren naar de mogelijkheden. Voor deze bankbezoeken maak je zelf eerst je huiswerk. Breng je financiële mogelijkheden in kaart: de eigen middelen, het huidige loon, alle jaarlijkse en maandelijkse kosten en lasten. Houd er ook rekening mee dat je niet alleen een woning koopt, maar dat die aankoop ook heel wat andere kosten met zich meebrengt, zoals registratierechten en notariskosten. Ook de onroerende voorheffing en verzekeringen zijn jaarlijks weerkerende kosten.

Extra kosten

Bij het kopen van een huis komen heel wat extra kosten kijken naast de aankoopprijs van de woning zelf. Zo moet je bij de aankoop van een huis van 250.000 euro al gauw rekening houden met 30.000 euro aan kosten. Kan je dan met weinig spaargeld wel een huis kopen?

Niet enkel de notariskosten, dossierkosten en registratierechten zijn kosten om rekening mee te houden. Ook zal je de eerste premies van je nieuwe brand- en schuldsaldoverzekering moeten betalen na de aankoop van je huis.

Misschien heb je niet genoeg spaargeld op je rekening om al deze kosten te dekken. Of heb je wel genoeg spaargeld, maar wil je een deel hiervan behouden als reservepotje. Gelukkig kan je zelfs met beperkte eigen middelen banken vinden die een gepaste hypothecaire lening aanbieden voor jouw eerste huis. Je kan een deel van de kosten zelfs mee lenen via je hypothecaire lening of via een specifieke lening voor deze kosten. Hierbij mag je uiteraard niet vergeten dat je steeds moet nagaan of deze nieuwe kredieten wel passen in jouw budget.

Renovatiebudget

Koop je een woning die nog gerenoveerd moet worden, dan moet je ook hier rekening mee houden. Kan je de woning niet in één keer renoveren, dan moet je prioriteiten stellen. Begin zeker niet zonder voorbereiding aan een verbouwing, hoe klein of hoe groot de werken ook zijn. De volgende valkuil schuilt in het opzetten van het noodzakelijke budget. Zo zou je maar eens op een paar duizenden euro’s extra kunnen uitkomen. Wil je het goed aanpakken, schakel dan een architect en aannemer in om advies te geven en een bouwplan op te stellen. Van bij de start moet je weten wat haalbaar is, wat je wil veranderen, wat technisch mogelijk is en welk budget je hebt. Wanneer je op voorhand rekening houdt met wat je wil en welk budget je hebt, zal het bouwplan strikter verlopen en kan je ook op budget besparen.

Niet alles meteen

Houd ook in het achterhoofd dat je bij de aankoop nog niet meteen in een compleet afgewerkte en ingerichte woning hoeft in te trekken. Schilderen en behangen kan later. Dat geldt ook voor het gedroomde maatmeubilair, het ophangen van mooie verlichtingsarmaturen of de inrichting van een kantoortje. Had je graag een tweede badkamer gewenst, dan kan die er later ook nog komen. Denken we aan de tuin, dan kan je pas later de volledige tuin afwerken, dat chique terras aanleggen, of de carport voor de wagen plaatsen.

Heb je vandaag een woning met een slecht EPC (label E of F)? Uiteraard moet je je wel in regel stellen met de geldende energetische eisen om je woning naar een label D te renoveren. Deze investeringen zijn dus eerst aan de orde. Je doet er ook je maandelijkse energiefactuur goed mee.

Je vindt in ons rijkelijk aanbod ongetwijfeld een woning die bij jouw budget past! Veel succes met je zoektocht!