Heb je een studerende zoon of dochter? Dan is het interessant om een studentenkot voor hem of haar te kopen. Zo hoef je geen huur te betalen, maar zet je de investering om in rendement.
Een kot huren is de grootste kost wanneer je kind naar de hogeschool of unief gaat. Reken zo’n 300 tot 600 euro per maand, afhankelijk of je een nieuw kot met meer faciliteiten of eerder een standaardkot huurt. De prijs voor een kot hangt ook af van de stad waar je zal verblijven. Een kot in Hasselt kost gemiddeld 278 euro, in Antwerpen betaal je gemiddeld 380 euro. In Leuven heb je een standaardkot aan 350 euro. Voor een luxueuzere versie komt dat al snel neer op 500 euro. Daar komen ook nog de kosten voor energie en water bovenop.
Kortom: een kotstudent kost pakken geld. Steeds meer ouders denken er daarom over na om een kot te kopen, wanneer hun kinderen hogere studies aanvatten. Zijn je kinderen van plan om een studie aan te vatten die langer dan 3 jaar duurt? Dan weet je al goed op voorhand dat deze investering de moeite waard is, zeker met de voornoemde bedragen.
En kot kopen is dus een goed idee, als je de aankoop goed aanpakt. Kot of studio Afhankelijk van je eigen wensen of die van je kind, kan je opteren voor een typisch studentenkot. Deze kunnen comfortabel tot zelfs heel luxueus aangeboden worden. Wil je het wat ruimer en wil je de mogelijkheid bieden dat je kind er ook na zijn of haar studies kan blijven, dan is een studio ook een interessante piste.
Nieuw of bestaand kot Wanneer je een nieuw studentenkot koopt, zullen er zich niet snel kosten aandienen. Bij een ouder kot kan je best een budget opzijzetten voor mogelijke opfriswerken. Een ouder pand vraagt ook meer energie en dus hogere energiekosten.
Eén of meerdere koten Mogelijk brengt het kopen van een kot voor jouw kind je op het idee om meteen aan meerdere studenten te verhuren. Dan kan je eerder uitkijken naar een studentenhuis dan naar één kot.
Lening aangaan Het is ook mogelijk om een kot met een lening af te betalen. Dat kan interessant zijn, omdat de aflossing mogelijk minder bedraagt dan het bedrag dat je anders zou uitgeven aan de huur.
Tweedeverblijfstaks Wel moet je opletten met de mogelijke tweedeverblijfsbelasting die je boven het hoofd hangt. Ofwel kies je ervoor om je kind in te schrijven in de studentenstad waar hij of zij verblijft. Zo loop je mogelijk kinderbijslag of studietoelagen mis, of heeft dat gevolgen voor je belastingen.
Ofwel kies je ervoor om de belasting op tweede verblijven te betalen. Net omdat er niemand op dit kot gedomicilieerd is en het ook niet verhuurd wordt. Of de taks betaald moet worden, is afhankelijk van de studentenstad. Zo heffen Leuven en Gent deze belasting.
Zijn de kinderen afgestudeerd? Dan kun je je eigendom verhuren of verkopen. Bij verkoop hoef je geen vrees te hebben dat het vastgoed niet verkocht geraakt. Alleen zal het wel van de locatie afhangen hoe hoog de meerwaarde zal liggen. Nogmaals: wanneer het kot op een goede locatie ligt voor jouw kind, zal dat ook voor zijn opvolgers zo zijn. En anders kan je het kot blijven verhuren. Een beheersinstantie kan je dan ook helpen om een huurder te vinden en om alle administratie hieromtrent in orde te brengen. Een nieuw of bestaand studentenkot kopen? Bekijk ons ruime aanbod hier.