Populaire woningen: van landelijke woningen tot nieuwbouwappartementen
CENTURY 21

Zijn het de nieuwbouwappartementen, landelijke woningen of moderne villa’s die weten te scoren op de vastgoedmarkt? Voor elke koper en in elke levensfase is er een geschikte woning. We overlopen de meest gegeerde woningen.

Huisje, tuintje, kindje: in deze volgorde begonnen koppels vroeger aan hun toekomst samen. Eerst bouwen of kopen, dan de rest. Vandaag hoeft dat niet per se in die volgorde. We kopen ook vaker als single. We kopen vandaag ook niet meer voor de rest van ons leven, of er gebeurt onderweg iets onverwachts waardoor de gezinssituatie verandert. Maar hoe dan ook: we moeten ergens een start nemen.

Instapklare woning

Vele jonge gezinnen kijken en dromen van hun eigen woning met een tuintje en voldoende plaats voor 1 of 2 kinderen. De open en halfopen bebouwingen blijven dan ook populair. Instapklare woningen zijn meer gegeerd. Ook in dit segment liggen de eisen van de nieuwe kandidaat-koper hoger. De woning moet dus ook over de jaren heen verder geüpdatet worden naar nieuwere normen en technologische snufjes. Deze eerste investering is voor vele koppels de opstap naar een andere en meestal grotere woning.

Recente landelijke woningen

Eens de studententijd ontgroeid trekken koppels vaak naar de stadsrand of verder weg op het platteland om een landelijke woning te zoeken. Populaire woningen zijn de recentelijk goed uitgeruste woningen, woningen die al een energiezuinige schil meekregen en waarvoor dus geen structurele kosten voor het dak, de isolatie en het buitenschrijnwerk gedaan moeten worden.  

Nieuwbouwappartementen

Met compact wonen als trend zoeken meer koppels een meergezinswoning. In steden en verstedelijkte gemeenten verschijnen meer appartementen in het straatbeeld. Bij de appartementen gaat de voorkeur uit naar een woonst met twee slaapkamers. Daar willen we gerust ook meer voor betalen. De prijzen van een woonhuis en een appartement verschillen ook niet meer zoveel: de gemiddelde prijs van een appartement bedraagt 267.040 euro. Voor een woning betaal je 242.024 euro. Amper 25.000 euro verschil.

Moderne villa’s

Het hogere segment van vastgoed – met de moderne villa’s – is intussen goedkoper geworden. De prijzen van de villa’s zijn genormaliseerd als gevolg van de fiscale afstraffing. Wie op zoek is naar een zee van ruimte, vindt dit ongetwijfeld in een van de karaktervolle villa’s te lande. Houd er wel rekening mee dat bij de meeste villa’s grotere renovatiewerken nodig zijn.

Woning met terras of tuin

Door de coronacrisis heeft iedereen meer tijd doorgebracht thuis. Meer dan ooit snakten we naar groen of een terras waar je tot rust kan komen. Een tuin of terras is voor iedereen een pluspunt, ook in een stadsomgeving. Voor een appartement betekent een terras of balkon met enkele groenelementen een meerwaarde.

Benieuwd welke van deze interessante woningen in jouw buurt gelegen zijn? Contacteer jouw CENTURY 21-kantoor. *Cijfers tweede trimester 2020, Notaris.be