Zelf je huis verkopen of niet? Waarom een makelaar de kosten waard is
CENTURY 21

Een vastgoedmakelaar inschakelen om je woning te verkopen, is het overwegen meer dan waard. Akkoord: er staat een kost tegenover, maar je krijgt er enkele voordelen voor in de plaats.

Huis zelf verkopen of via een makelaar

Uit de cijfers blijkt dat het marktaandeel van de vastgoedmakelaars blijft toenemen. Bijna drie kwart van de verkopers van een woning doet een beroep op een makelaar. Degene die er zich eerst zelf aan waagden en uiteindelijk toch een makelaar inschakelden, gaven als reden op dat ze wel bezoekers over de vloer kregen, maar geen bod mochten ontvangen. Daarbij kwam veelal nog de administratieve rompslomp en de beschikbaarheid. Tijd besparen, lukt dus niet. Een makelaar neemt je heel wat werk uit handen.

Kosten van de makelaar

Tegenover het grote aantal voordelen van een vastgoedmakelaar staat uiteraard een commissie. Doorsnee genomen gaat het om 3 procent, exclusief btw. Verplichte of aanbevolen tarieven om dat ereloon te berekenen, zijn verboden. Een tarief wordt vooraf bekendgemaakt. De aangeduide prijs omvat overigens: de commissie, de btw, de eventuele dossierkosten, de kosten van het deskundigenonderzoek ...

Mogelijk zie je wel in dat volgende voordelen de kosten waard zijn:

Snel en aan een goede prijs verkopen

Wanneer je jouw woning te koop stelt, dan hoop je uiteraard dat je snel een geschikte koper vindt. Gemiddeld duurt een verkooptermijn zo’n drie à vier maanden. Het inschakelen van een vastgoedmakelaar kan hierbij zeker een troef zijn. Een expert weet waarop je moet letten om zo snel mogelijk een nieuwe eigenaar voor jouw woning te vinden. In zijn portefeuille zit niet alleen een huizendatabase, maar ook een klantenbestand en dus een netwerk met kandidaat-kopers die hij jouw woning kan aanbieden. Een correcte prijs is een van de bepalende factoren voor een vlotte verkoop. Uiteraard ben je vrij om zelf de vraagprijs te bepalen. Maar wanneer je jouw woning laat schatten door een expert, kan je meteen een juiste prijs zetten en stijgen de kansen op een snelle verkoop.

Volledig ontzorgen

Als je een woning te koop zet, moet je bepaalde informatie voor de koper ter beschikking stellen. De vastgoedmakelaar bekommert zich mee over alle administratieve formaliteiten en attesten. Hij zorgt ook voor de promotie via allerhande kanalen. Hij geeft kandidaat-kopers een rondleiding door de woning en zet alle positieve punten met de nodige overtuiging in de verf. Het verlicht jouw energie om verschillende kopers te moeten aanspreken. Op eerder ongepaste momenten voor jou kan de makelaar een afspraak inplannen.

Een makelaar met ervaring

Een professionele makelaar beschikt over de noodzakelijke ervaring om zo snel mogelijk jouw woning te verkopen. Hij straalt niet alleen vertrouwen uit naar jou als verkoper, maar ook naar de koper toe straalt hij een bepaalde gemoedsrust uit die vertrouwen schept. Wil je een beroep doen op een goede makelaar? Kijk dan bij welke makelaar bv. een familielid of buren hun woning te koop zetten en pols naar hun ervaring met het kantoor.

Het enige wat je zelf moet doen, is er een goede makelaar uitkiezen. Met een goede, eerste indruk ben je al halfweg!