Wacht niet om een woning te kopen
CENTURY 21

Van plan om een woning te kopen en een lening aan te gaan? Stel je aankoop niet langer uit, want de rente zal in de toekomst minder gunstig zijn dan vandaag het geval is.

De prijzen van woningen blijven stijgen, en dat zorgt ook voor hogere leningen. Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning bleef in het tweede trimester van 2022 ongeveer stabiel rond 196.000 euro. Het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet steeg in het tweede trimester van 2022 wel verder tot 218.000 euro. Dat is een stijging met bijna 50.000 euro (of bijna 30%) sinds begin 2019. Het gemiddelde bedrag van de leningen voor aankoop en een verbouwing zakte tot ongeveer 205.000 euro.

Een daling van de prijzen op de vastgoedmarkt voor ‘energetisch gezonde’ woningen wordt in de nabije toekomst niet verwacht. Een ander verhaal wordt het voor de energieverslindende woningen waarbij je ook nog eens een zware renovatie moet doen. De helft van de Vlaamse woningen beschikt over een slechte EPC-score. Deze woningen zijn in de gaten te houden, maar je moet er wel een renovatiebudget tegenoverstellen.

Renovatieverplichting Er is nog een reden waarom je best dit najaar nog een woning koopt. Als je vanaf 1 januari 2023 een huis koopt in het Vlaams Gewest, ben je verplicht om binnen de 5 jaar na de notariële akte de EPC-score van je huis terug te brengen tot label D of een nog betere score. Meer dan 40% van de woningen haalt dat label vandaag niet en heeft zelfs de slechtste energiescore F of E. De kost van zo’n renovatie loopt al snel op tot 50.000 euro. Die moet je dus binnen de vijf jaar op tafel kunnen leggen om te voldoen aan deze nieuwe verplichting. Kopers moeten dit meenemen in hun financieel plan. Ofwel kan je dit bedrag zelf financieren, ofwel moet je extra lenen.

Komt er een daling aan?

Daar komt ook nog bij dat sinds begin dit jaar de gemiddelde hypothecaire rente nagenoeg verdubbeld is. Het ziet er niet naar uit dat die stijging voorbij is gezien de stijgende rentes op de kapitaalmarkt.

Is je compromis getekend en zijn je verdere (renovatie)plannen goed berekend? Vraag dan onmiddellijk je krediet aan en aarzel niet langer.

Hoe hoger de rentevoeten, hoe moeilijker het voor kopers wordt om zich op de vastgoedmarkt te begeven. Wie afwacht, dreigt tweemaal te verliezen door de stijgende rentevoeten en de mogelijk (nog) hoge(re) vastgoedprijzen. Korting verkrijgen

Houd er naast de stijgende rentes ook rekening mee datkredietinstellingen hun acceptatiecriteria verstrengd hebben. De standaard leennorm is maximaal 90% van de waarde van het huis. Starters/kredietnemers kunnen nog steeds afwijken van die leennorm als hun dossier goed opgebouwd is en hun argumenten sterk genoeg zijn.

De kunst is om dus om op een of andere manier korting op de lening te kunnen vastkrijgen.

Wie op een intelligente manier een korting wil bekomen op zijn lening, kan beter maximum 80 procent van de waarde van het huis lenen. Banken lopen zo een lager risico dat jij je lening niet kunt terugbetalen, waarvoor ze je met een lagere rente belonen. Uiteraard moet je wel een hoger startkapitaal op tafel kunnen leggen. Denk hierbij aan een schenking van de ouders.

Ook zonder eigen inbreng kan je een korting verkrijgen. Bankinstellingen proberen je extra financiële producten zoals een schuldsaldo- of brandverzekering te verkopen. Neem je ze bij hen af, dan kan hier een korting op je rente tegenover staan. Ben je van plan om een energiezuinig huis te kopen, dan kan je bij sommige banken een korting verkrijgen. Zo willen banken hun kredieten “vergroenen”.

Heb je vragen over lenen of de huidige rentes? Dan kan je terecht bij je bankinstelling. Ook je vastgoedmakelaar kan je op weg helpen om de juiste keuzes te maken.

Bron: Febelfin