Kleine ruimtes zijn een lust voor het oog. Ze zijn gezellig, praktisch en kunnen je evenveel plezier geven als een grote ruimte. Maar hoe maak je er een gezellig plekje van zonder je blauw te betalen? Of je nu een appartement, een kot voor de kinderen of een studio als investering wil inrichten, hier is onze gids met leuke ideeën voor kleine ruimtes.
Optimaliseer het licht
Dit is de basis voor het inrichten van een kleine ruimte. Vermijd gordijnen die de helft van de ramen blinderen, zelfs als ze open zijn, en muren in donkere kleuren. Een kleine, witgeverfde en goed verlichte ruimte lijkt altijd groter dan dat hij is. Bovendien staat het heel hip en kan je de ruimte opfleuren met behulp van decoratieve items. Pas op: niet elke tint wit staat mooi op muren. Vraag raad aan je architect of ga langs bij de dichtstbijzijnde doe-het-zelfzaak voor advies. Zij zullen je helpen de "RAL" (kleurreferentie) te kiezen die het beste past bij jouw ruimte en de sfeer die je wil creëren.
Open de ruimtes
Lang geleden moest elke ruimte afsluitbaar zijn, voor geuren, condens, … Zeker een kleine ruimte. Vandaag is het in de mode om een studio zo in te richten dat hij ademt, door je te ontdoen van alle elementen die het zicht belemmeren. En dus kiezen we volop voor open keukens, mezzanines en kasten en rekjes zonder deuren. Ze geven je de mogelijkheid om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Semi-verduisterende tussenwanden (bv. houten latjes) en schuifdeuren zijn een uitstekend alternatief als je de scheidingswanden niet wilt opgeven.
Als je over het budget beschikt, is een groot glazen oppervlak een must. Vervang de badkamerwand die op de slaapkamer uitkijkt door een exemplaar uit melkglas en de hele ruimte krijgt een nieuwe dimensie. Een dergelijke inrichting kan ook werken tussen de woonkamer en de slaapkamer. Als de slaapkamer op zichzelf staat, is het handig om een systeem van rolgordijnen te integreren om ze indien nodig te kunnen afzonderen.
Bepaal de functies
In een open ruimte is een goede manier om dynamiek te creëren het bepalen van verschillende leefhoekjes. Een voorbeeld: een kantoor kan een gekleurde muurstrook hebben, of een woonkamer een bepaalde vloerbedekking. En in een open keuken kan je jaloezieën installeren om de grens tussen het keukengedeelte en het woongedeelte aan te geven.
Optimaliseer elke vierkante meter
Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is altijd de moeite waard het nog eens te vermelden. In een kleine ruimte zijn ladekasten leuk, maar zo verlies je schaarse opbergruimte. Denk dus aan de ruimte in functie van het opbergpotentieel: van vloer tot plafond, tot aan een deurlijst of zelfs door een deur te integreren in een opbergoplossing die de hele muur bedekt. Tot slot bevatten trappen vaak ruimtes die kunnen worden omgevormd tot opslagruimte.
Wees creatief!
Combineer waar mogelijk de functies van je meubels. Vooral als je het geluk hebt om samen te werken met een timmerman of een meubelmaker die structurele oplossingen kan maken. Een voorbeeld: een boekenkast kan een bankje bevatten voor de ontbijthoek. En de bank kan een opbergkist verbergen voor kleine apparaten of om de was op te bergen voor het strijken, bijvoorbeeld. Denk tenslotte aan de modulariteit van de ruimtes. Een bed dat opbergruimte verbergt, een tafel met een uitklapbaar verlengstuk... Om je te inspiratie te geven, kan je online tal van tutorials over tiny houses of zelfs vans vinden met leuke ideeën voor opslag en/of opklapbaar meubilair die ook interessant kunnen zijn voor de inrichting van kleine ruimtes.
Bij CENTURY 21 verkopen we woningen voor alle smaken en noden. We helpen je graag om een woning te creëren die écht bij jou past. Heb je moeite met vooruitplannen of ben je een beetje verdwaald bij het vinden of inrichten van een appartement of studio? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder om leuke ideeën in kleine ruimtes te verwerken!