7 vragen om te stellen tijdens een plaatsbezoek
CENTURY 21

Je hebt een woning gevonden waar je interesse in hebt? Dan kan je een afspraak maken om deze woning te bezichtigen. Niet alleen kijk je best goed rond. Je hebt best ook enkele vragen in petto die je tijdens het plaatsbezoek kan stellen. Geen nood overigens: de vastgoedmakelaar brengt je altijd volledig op de hoogte over de woning.

1.   Zijn alle attesten en vergunningen in orde?

Nieuwe wetgevingen brengen nieuwe regels met zich mee. De verkoper moet alle attesten, zoals het keuringsattest van elektriciteit, het stedenbouwkundig uittreksel en het bodemattest, kunnen voorleggen. Vraag meteen ook naar de vergunningen. Houd hierbij rekening met al afgeleverde vergunningen of aangevraagde meldingen, ook voor een carport of veranda. Wanneer je in de toekomst namelijk wil bijbouwen, kan dat mogelijk niet door de constructie in de tuin.

2.   Wat zijn de maandelijkse kosten?

Hiermee kijken we vooral naar het aspect energie. Aan de hand van facturen kan je perfect inschatten hoeveel jij wellicht zal verbruiken. Mogelijk levert het verplichte EPC meer relevante informatie op. Die labels gaan van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Hierbij kan je meteen ook vragen welke (isolatie)werken er recentelijk gebeurd zijn. Ga je een appartement bezoeken, vraag dan ook naar extra kosten en gemeenschappelijke kosten zoals de syndicuskosten.

3.     Hoelang en waarom te koop?

Een woning is gemiddeld na 3 à 4 maanden verkocht, vaak zelfs nog sneller. Als er een langere periode overheen gaat, dan is er wellicht iets mis. Veelal is de reden de niet marktconforme prijs. Hoe langer de woning te koop staat, hoe groter jouw kans om te onderhandelen.

Je kan hierbij meteen ook de vraag stellen waarom de woning te koop staat. Verkoopt de eigenaar omdat hij naar een nieuw pand wil, of komt er noodzaak bij kijken die leidt tot een dringende verkoop? Van belang hier is ook of er al een bod door een andere kandidaat gebeurde.

4.   Wanneer is de woning vrij?

Tussen het ondertekenen van het compromis en de authentieke akte, waarbij de verkoop geregistreerd is en je dus registratierechten betaalt, zitten maximum vier maanden. Dat wil niet zeggen dat je dan in de woning kunt intrekken. Mogelijk wil de eigenaar nog langer in de woning blijven, tot wanneer hij naar zijn nieuwe woonst kan verhuizen. Vergewis je dus van de plannen van de verkoper.

5.   Is er een verborgen gebrek?

Het is moeilijk om te ontdekken en waarschijnlijk komen weinigen er voor uit, maar je kan wel de vraag stellen of er verborgen gebreken zijn. Problemen met afvoerleidingen en vocht, de aanwezigheid van asbest of een onstabiel dakgebinte zijn mogelijke voorbeelden.

Eens je een bod overmaakte en het compromis ondertekende, kan je niet meer terug en moet je zelf instaan voor het oplossen van gebreken. Beter voorkomen dan genezen dus. En hopelijk is de verkopende partij eerlijk.

6.     Waar komt de zon op?  

In het algemeen is de ligging van een woning van het grootste belang. Oriëntatie speelt hier zeker in mee. Denk maar aan de zon die binnen schijnt of je leuke avonden op jouw terras bezorgt. Je kan de zon niet omdraaien of het zuiden verleggen. Een terras met zon is een grote meerwaarde.

7.     De toekomst van de buurt?

Het is een vraag waar weinig vastgoedmakelaars of bewoners het antwoord op weten. Stel vragen over de buren, faciliteiten kortbij of eigen parkeerplaatsen, niet onbelangrijk als je in een stad woont. Ga je in een gemeente wonen waar nog volop wordt bijgebouwd, dan kan je navraag doen of er nog veel kavels kunnen worden aangesneden en of er eventuele andere bouwplannen zijn. Kwestie dat je vooraf deze plannen al kent.  

Word je door een CENTURY 21-vastgoedmakelaar rondgeleid? Dan krijg je antwoord op alle vragen. Kijk gerust rond in ons aanbod en vind jouw droomwoning.