Als single een woning kopen: een goed plan?
CENTURY 21

Alleen gaan wonen, liefst in je eigen woning? Als startende gebeurt dat vandaag op latere leeftijd. Daarnaast zijn er ook meer nieuwe singles die op zoek zijn naar een woning. Is het haalbaar om als alleenstaande een woning te kopen? We gaan het na.

Vandaag kopen jongeren gemiddeld op 36 jaar hun eerste eigen woning. Tien jaar geleden lag die leeftijd nog op 31 jaar. Wanneer ze als single kopen, komt daar nog een extra jaartje bij. Dit heeft meerdere oorzaken: jongeren studeren langer en wachten langer om een gezin te stichten. Naast het groeiende aantal jongere singles op de koopmarkt groeit ook het aantal nieuwe singles door het stijgend aantal echtscheidingen. Deze singles gaan ook vaak op zoek naar hun droomwoning, en kloppen bij de bank aan voor een lening.

Krijg ik een lening?

Het klopt dat banken minder snel een hypothecaire lening geven aan een alleenstaande. Daar hebben ze een logische reden voor. Als jij als enige met een inkomen onverwacht je job verliest, kan je mogelijk je krediet niet op tijd terugbetalen. Als koppel blijft er in die situatie sowieso iemand over met een inkomen. De bank neemt dus een minder groot risico door een woonlening te geven aan een koppel.

Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om als single een lening aan te gaan.

Financieel plan

Of je nu met 2 of als single, op je 25ste of op je 40ste de aankoop van een woning plant, een goede raad is een financieel plan op te maken en de betaalbaarheid goed voor ogen te houden. Hoeveel eigen middelen kan je op tafel leggen, hoeveel kan je maandelijks afdragen, houd je rekening met de toekomst, … zijn vragen om mee te nemen in dat plan.

Idealiter gaat er een derde van het netto-inkomen naar de aflossing van je lening. Je kan ook best alle bijhorende aankoopkosten – een gemiddelde van 14% boven op de aankoop zoals registratierechten en notariskosten – met eigen middelen bekostigen.

Belangrijke factoren

Om aanspraak te kunnen maken op een lening spelen verschillende factoren een rol. Deze factoren gelden overigens ook wanneer je met twee een woning zou kopen:

  • je eigen inbreng: idealiter zijn dat dus zeker al de kosten boven op de aankoop

  • een stabiel inkomen of stabiliteit in de job

  • jouw maandelijkse uitgaven: alle kosten voor nutsvoorzieningen, kledij, voeding …

  • je gezinssamenstelling: heb je kinderen?

  • reeds lopende lening, bv. voor een auto

Ben je single zonder kinderen, dan kan je alvast de kosten van de schuldsaldoverzekering achterwege laten.

Zorg er steeds voor dat je je woonkrediet zo samenstelt dat je in elke situatie een goede zaak doet. Houd niet alleen rekening met de huidige situatie, maar denk ook aan later.

Ga bij de bank zeker vooraf ten rade zodat je een idee hebt aan welk budget je een woning kan zoeken. Wij helpen je graag verder met deze zoektocht en belangrijke mijlpaal in je leven.