Het bedrag dat je kan lenen voor je woningaankoop en/of renovatie
CENTURY 21

Wat wil en kan ik afbetalen? Daarmee start je hele verhaal, en mogelijk ook de zoektocht naar je woning. Daarnaast kan het ook zijn dat je meer wil lenen, om je renovatie te bekostigen. Welke lening kan je daarvoor aangaan?

De gouden tip voor je krediet: ga geen te hoge leninglast aan. Enerzijds is er het totale bedrag van de lening: banken stellen strengere voorwaarden voor leningen met een hoge leenwaarde t.o.v. de aankoopsom. Eigen inbreng zal hierbij een grotere, noodzakelijke rol spelen. Anderzijds is er ook de maandlast. Een goed uitgangspunt is te vertrekken van een leninglast van een derde van je inkomen. De banken hanteren dit principe als vuistregel ook, want er heeft niemand baat bij dat je je te krap zet met je financiën. Eenmaal je bepaald hebt wat je zelf maandelijks kan en uiteindelijk wil betalen, kan je berekenen hoeveel je daarmee kan lenen aan een bepaalde leenformule, rentevoet en looptijd. Loop alvast binnen bij een kredietverstrekker om alles op een rijtje te zetten voor je de zoektocht start. Het zal je al een heel eind op weg helpen.

Hoeveel kan ik nu lenen?

In de regel kan je sinds 1 januari 2020 nog tot 90% van de (aankoop)waarde van de woning lenen. Dat betekent dat je meteen zelf tien procent van de aankoopsom plus het bedrag van de registratierechten en/of de btw en de notariskosten moet neertellen. Er zijn wel uitzonderingen op die regel: voor een bepaald aantal mag de kredietverstrekker boven die percentages gaan, wanneer de woning door de lener zelf bewoond wordt. Wanneer je de woning verhuurt, hanteert de Nationale Bank strengere normen.

Houd er overigens ook rekening mee dat banken vanaf 1 januari 2022 een lening zullen geven naar de werkelijke waarde van je woning. Hiervoor zullen ze jouw woning schatten. Heb je dus meer geboden dan wat de expert schat? Dan krijg je voor een lager bedrag een lening.

Kan ik ook lenen om te verbouwen?

Uiteraard. Wanneer je van plan bent om je woning te bouwen of verbouwen, kan je eveneens een krediet aanvragen om deze kosten te dragen. De voordelen: je kent op voorhand de looptijd van het krediet en het maandelijks terug te betalen bedrag. Meestal wordt hiervoor een beperkte tijdslimiet opgesteld. Aan dit type krediet zijn geen hypotheek of aktekosten verbonden.

Kan ik ook gratis lenen?

Dat kan ook, wanneer je een renteloze lening voor een energetische renovatie aangaat. Wie een woning met label F of E verwerft en deze binnen de 5 jaar energetisch verbetert tot een woning met label C, B of A, kan vanaf 2021 een renteloze lening aangaan van respectievelijk 30.000, 45.000 of 60.000 euro. Bij appartementen gaat het om de renovatie van label F, E of D naar label B of A. Nieuwe eigenaars van appartementen kunnen vanaf volgend jaar tot 45.000 euro renteloos lenen als ze hun appartement van label F, E of D renoveren tot label B en tot 45.000 euro als ze renoveren tot label A. Deze energielening kan je verkrijgen bij het lokale energiehuis. Deze nieuwe premieregeling is ingegaan op 1 januari 2021 in en geldt voor ‘nieuwe eigenaars’. Heb je vragen over lenen? Dan kan je advies vragen bij je kredietverstrekker. Ook onze vastgoedmakelaars helpen je alvast graag op weg bij financiële vragen.