De checklist voor het bezoeken van een huis dat te koop staat
CENTURY 21

Het is zover: je hebt besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe plek. En je agenda begint zich stilaan te vullen met bezichtigingen. Maar hoe pak je deze fase nu aan? En hoe maak je de juiste keuze? In deze blog vind je een praktisch stappenplan terug. Geniet van je bezoek!

1) Vergelijk

Of je nu een bedachtzaam persoon bent of veeleer impulsief, neem altijd de tijd om woningen te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Je kan gebruik maken van online platforms, die vaak de gemiddelde prijzen per type woning en per stad (of zelfs per wijk) tonen. Als je je analyse verder wilt uitdiepen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een makelaar!

2) Observeer voordat je de sprong waagt

Het is essentieel om een goed beeld te krijgen van de wijk waarin de woning die je gaat bezichtigen, zich bevindt. Informeer naar alle voorzieningen in de directe omgeving: eventuele parkeerplaatsen (ook voor gasten), buren, openbaar vervoer, crèches/scholen, winkels ... Vergeet niet te vragen of er sprake is van doorgangsrechten, bouw- of bouwgrondvergunningen of andere ontwikkelingsprojecten. Let ook op passerende treinen of vliegtuigen, de aanwezigheid van instellingen, sportclubs of fabrieken die je dagelijks wooncomfort zouden kunnen beïnvloeden.

3) Controleer de staat van de woning

En dan hebben we het niet alleen over het algemene aspect. Een heleboel zaken zouden de liefde op het eerste gezicht kunnen veranderen in … een harde dobber.

Wat betreft de technische kant, controleer hoe oud de elektrische en sanitaire installaties zijn (inclusief de verwarmingsketel) en of ze in orde zijn. Controleer ook of het huis is uitgerust met een efficiënt ventilatiesysteem en of de stortplaatsen (regenwater, grijs water) voldoen aan de wettelijke eisen.

Een nieuw dak of een dak in zeer goede staat is een garantie voor kwaliteit en vele jaren zonder grote problemen.

Controleer de staat van de muren. Vlekken, kringen en bellen kunnen wijzen op optrekkend vocht of contactvocht. En dat betekent relatief hoge kosten (en het ongemak van de werken en het opnieuw schilderen na het drogen van de muren).

Controleer de keuken en het sanitair. De volledige renovatie ervan vergt een budget dat kan variëren van 4.000 tot 20.000 euro voor een keuken en van 2.000 tot 8.000 euro voor een badkamer.

Bezoek de kelder om te controleren of deze droog is en de zolder om de isolatie van het dak te controleren (belangrijk voor de energierekening en het wooncomfort van de slaapkamers op de bovenste verdieping).

Controleer de staat van de afwerking, de vloeren, de plafonds en het schrijnwerk.

Controleer ten slotte de staat van de directe omgeving (garage, gazon, poort, terras, afdak, zwembad, ...) en de oriëntatie van het huis.

Een goede tip: bezoek de woning een tweede keer en noteer eventuele vragen die je na de eerste bezichtiging had. En aarzel niet om een expert te vragen om je te vergezellen indien nodig.

4) Vraag naar de EPC!

Wanneer de energieprijzen stijgen, moet je extra oplettend zijn om onaangename verrassingen aan het eind van de maand te voorkomen. Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden als je op woningbezoek gaat:

Het EPC-certificaat

Het is verplicht om het EPC-certificaat bij de verkoopadvertentie van het huis te voegen. Hiermee kan je de energieprestaties van het huis en dus je energierekening controleren. Het beste cijfer, A, geldt alleen voor recent opgeleverde nieuwbouwwoningen. Vanaf E kan je ervan uitgaan dat het huis meer energie verbruikt dan gemiddeld. (zie ook "Nieuwe regelgeving 2023: de energieboost")

Het type verwarming

Ga na met welk type verwarming de woning is uitgerust (verwarmingsketel, type radiatoren, ....). Op termijn wil Vlaanderen gasverwarming voor nieuwbouw verbieden ten voordele van warmtepompen. En gezien de stijgende energieprijs zijn zonnepanelen ook een groot voordeel.

De isolatie

Controleer de isolatie van het huis (zowel thermisch als akoestisch): het aantal ramen en het type kozijnen, de blootstelling van de kamers, …

5) Controleer op wettelijke en administratieve gebreken

Als de verkoper grote werken heeft uitgevoerd (afbraak van een dragende muur, aanbouw, terras met plat dak, binnenplaats, zwembad, ...), aarzel dan niet om bij de gemeente te informeren of de situatie conform is of geregulariseerd werd.

Bij CENTURY 21 doen we ons uiterste best om het vastgoed van onze klanten te verkopen en hen de best mogelijke service te bieden. Maar wat we vooral willen is een langetermijnrelatie met jou opbouwen, gebaseerd op het luisteren naar en begrijpen van jouw behoeften. En het maakt niet uit of we een contract tekenen of niet. Het belangrijkste is om elkaar te leren kennen en jou zin geven om op ons te vertrouwen. Vandaag of morgen. Aarzel dus niet om langs te komen in je dichtstbijzijnde kantoor als je vragen hebt die een deskundig advies vereisen.

Tot snel!