De huurprijs van je woning bepalen
CENTURY 21

Een woning op de huurmarkt zetten, betekent onder meer een huurprijs berekenen. Hoe kan je nu een correcte huurprijs bepalen?

Om de huurprijs te bepalen, voer je geen nattevingerwerk uit, maar neem je een aantal objectieve factoren in acht. De belangrijkste parameter is de ligging. Met locatie bedoelen we of de woning kort bij de oprit van een snelweg ligt en of er scholen, bakkers, supermarkten en dergelijke in de buurt zijn.

Opgelet: niet elke gemeente of zelfs straat genereert dezelfde huurprijzen. Vraag dus zeker niet dezelfde huurprijs als jouw buur. Wanneer er overigens nog woningen in dezelfde buurt te huur staan, kan dat negatief zijn voor jouw woningverhuur.

Eveneens belangrijke pijlers die de huurprijs mee bepalen:

  • Type woning: er is een verschil tussen een kleiner appartement en een grotere villa.

  • De grootte van de woning, met zeker ook het aantal slaapkamers, en de indeling.

  • De afwerking, de staat en het onderhoud.

  • De aanwezigheid van een tuin en/of terras.

  • De aanwezigheid van een parkeerplaats of (ondergrondse) garage.

  • De EPC-waarde: hoe hoger de waarde, hoe meer energie de woning verbruikt.

Via online tools zoals de Huurschatter kan je gemakkelijk de huurwaarde van jouw woning berekenen. Nog beter is om een vastgoedmakelaar een schatting te laten uitvoeren.

Gemiddelde huurprijs

Het is wel handig om de gemiddelde huurprijzen in het achterhoofd te houden: De gemiddelde huurprijzen in Vlaanderen:

  • 719 euro voor een appartement

  • 789 voor een rijwoning

  • 890 euro voor een halfopen bebouwing

  • 1.010 euro voor een vrijstaande woning

De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen lag in 2019 zo 3,7% hoger dan in 2018, goed voor een toename met 27 euro. Er zijn wel wat opvallende verschillen tussen de provincies. In de duurste provincie Vlaams-Brabant betaal je 800 euro per maand om een appartement te huren. De huurprijs lijkt er met 7% ook een stuk sneller te stijgen dan elders. In alle andere provincies varieert de huurprijsstijging tussen 2 en 3%. De markt van de halfopen bebouwingen, vrijstaande woningen en villa’s heeft daarin een vrij groot aandeel.

In vergelijking met Vlaanderen liggen de huurprijzen in Brussel niet alleen hoger; ze zijn ook een stuk

sneller gestegen tegenover 2018. Wie vorig jaar een appartement zocht in de hoofdstad mocht daarbij uitgaan van een maandelijkse uitgave van meer dan 1.100 euro, net geen 400 euro meer dan in Vlaanderen. Voor de rijhuizen is de kloof nog groter, tot meer dan het dubbele.

Voor Wallonië zijn er geen gemiddelde huurprijzen bekend.

Kijk ook naar het rendement

Wanneer je wil berekenen wat je verhuur nu werkelijk opbrengt, ga je best niet alleen af op de huurprijs, maar ga je op zoek naar rendement.

Het brutorendement bereken je snel door de huuropbrengst te delen door de totaalinvestering, vermenigvuldigd met 100.

Om tot het nettorendement te komen, moet je kosten zoals onroerende voorheffing, verzekeringen, onderhouds- en renovatiekosten en een eventuele lening mee in rekening brengen. Daar komt nog eens bij dat elke maand leegstaand ook niet bevorderlijk is. Het gemiddelde huurrendement ligt vandaag op 3,2%.

  • Hoe dan ook is de huurprijs onderhevig aan inflatie en zal het rendement dus ook telkens meestijgen.

  • Denk ook niet alleen aan het huurrendement, maar ook aan het meerwaarderendement. Een investering in een woning vormt een meerwaarde op langere termijn, als je de woning verkoopt. En aangezien de prijzen van woningen voorlopig niet zakken, is er een grote kans op een meerwaarde.

Heb je vragen over huurprijzen in het algemeen of specifiek voor jouw woning? Contacteer jouw dichtstbijzijnde kantoor.

Bron: Huurbarometer CIB Vlaanderen