De zoektocht naar een geschikte huurder
CENTURY 21

Wanneer je een woning wil verhuren, hoop je natuurlijk de meest geschikte huurder te kunnen aantrekken. Eentje die tijdig zijn huur betaalt en jouw woning als een goede huisvader behandelt. Hoe kan je je als verhuurder toch min of meer een zeker gevoel verschaffen? We helpen je op weg.

Wanneer je de verhuur start, ben je er zeker van dat deze persoon minstens voor enkele jaren onder jouw dak woont. Graag ben je dus zeker van een goede huurder. Zo is het logisch dat je hem graag goed wil leren kennen vooraleer hij zijn intrek neemt. Toch mag je als verhuurder niet discrimineren (bv. op basis van geslacht, leeftijd, nationaliteit …) en moet je enkele privacyregels respecteren.

Welke informatie mag je vragen?

Bij een eerste contactname mag je enkel en alleen vragen naar zijn of haar identiteit: de naam en voornaam. Een telefoonnummer en/of mailadres mogen om verder contact te kunnen leggen.

Bij een later contact kan de verhuurder meer informatie over de mogelijke huurder inwinnen. Zo kan je – zonder de privacy te schenden – vragen naar:

  • de leeftijd

  • de burgerlijke staat: samenwonend of gehuwd

  • het aantal personen dat in de woning zal intrekken, en de samenstelling van het gezin

  • de loonfiche of een ander bewijs van inkomen waarbij de solvabiliteit nagekeken kan worden, maar waarin de kandidaat-huurder gegevens zoals de naam van de werkgever onleesbaar mag maken.

  • het bezit van een huisdier: in dit geval moet in het huishoudelijk reglement worden opgenomen dat het niet wordt toegestaan, vooraleer je op deze basis een kandidaat-huurder kan weigeren.

  • de nummerplaat, enkel en alleen als er bij de verhuur ook een parkeerplaats inclusief is waarvoor een toegangscontrole noodzakelijk is

De voornaamste vraag zal hoegenaamd de solvabiliteit zijn, maar toch zal je een goede huurder aan nog meerdere zaken herkennen:

  • hij houdt je op de hoogte over de staat van de woning. Meldt hij op tijd een gebrek of mankement? Het is zelfs nog praktischer wanneer de huurder zelf handig is en bij een klein mankementje zelf de handen uit de mouwen steekt.

  • hij gaat met respect om met zijn buren, maar ook met zijn eigen materiaal

Win advies in

Vooraleer je het plan opvat om in een woning te investeren om te verhuren, raadpleeg je best een expert ter zake. Een vastgoedmakelaar gaat voor jou op zoek naar de meest geschikte huurder, zonder dat jij je hier iets van moet aantrekken. De makelaar toont kandidaat-huurders de woning of het appartement en onderhandelt met de huurder. Een makelaar is ook op de hoogte van het juridische kluwen waarin je als eigenaar verzeilt. Een rentmeester controleert of de huur tijdig betaald is.

Een goed advies wanneer je start met verhuur: start met een huurovereenkomst van 1 jaar als proefperiode. Dit kan eenmaal drie maanden voor het einde verlengd worden, bv. met 1 of 2 jaar als tweede proefperiode.

Voorkom wanbetaling

De huur vergeten te betalen, dat kan al eens gebeuren. Voor deze vergetelheid bestaat een domiciliëringsopdracht. Let op: de huurder kan deze op elk ogenblik intrekken. Bovendien haalt dit niets uit als er geen geld op de rekening staat. Toch kan een onverwachte situatie elke huurder met zijn rug tegen de muur zetten waardoor hij of zij de huur niet kan betalen. Om een financiële domper te vermijden, kan de verhuurder zich beroepen op het fonds ter bestrijding van uithuiszettingen, de opvolger van Huurgarantiefonds voor verhuurders.

Heb je vragen over huren of verhuren? Contacteer het vastgoedkantoor in jouw buurt.