Waarop moet je letten als je een appartement koopt?
CENTURY 21

Ruim een kwart van alle Belgen woont in een appartement. Dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. Wanneer je zelf op zoek gaat naar een appartement, zal je al snel merken dat je met heel wat zaken rekening moet houden.

Eerst en vooral: de zoektocht. Wanneer je het appartementenaanbod bekijkt, kan je vergelijken op verschillende vlakken. Om een keuze te kunnen maken, breng je vooraf best je eigen woonwensen in kaart.

  • Waar wil je wonen: in een stad of in een dorpscentrum?

  • Wil je een terras en/of uitzicht?

  • Mag dat op de benedenverdieping of hoger gelegen zijn?

  • Moet er een lift aanwezig zijn?

  • Wil je een nieuwbouw of een bestaand appartement?

  • Moet het instapklaar zijn of mag er nog werk aan zijn?

Factoren om rekening mee te houden

Wanneer je een appartement koopt, houd je er uiteraard rekening mee dat je niet alleen onder hetzelfde dak woont. Meer dan in een woning ben je je buren verplicht geen geluidsoverlast te veroorzaken. Daarnaast beschik je niet over een tuintje, tenzij je net een appartement op de benedenverdieping kan kopen. Of je kan je ook tevredenstellen met een grote gemeenschappelijke tuin, of met groen in de omgeving, zoals dat bij nieuwe projecten mooi wordt ingeplant. Je beschikt ook niet altijd over een eigen parkeerplaats of staanplaats in een garage. Uiteraard zijn hier zeker mogelijkheden en oplossingen voor.

Tot slot kan je niet zomaar iets beslissen. Alle beslissingen die buiten je privé-eigendom vallen, moet je bespreken met alle mede-eigenaars.

Vergaderingen volgen

Zo treed je dus samen met je buren – met alle bewoners – toe tot de vereniging van mede-eigenaars. De algemene vergadering is het hoogste orgaan binnen deze vereniging waarin wordt overlegd en beslist in het belang van de vereniging. Je kan als eigenaar zelf deelnemen of iemand een volmacht verlenen. De syndicus is de beheerder van de gemeenschappelijke delen binnen het gebouw. Hij wordt aangesteld door de mede-eigenaars en neemt ook het financiële aspect voor zijn rekening.

Gedeelde kosten

In een appartement heb je niet alleen eigen kosten. Je draagt ook nog bij tot een aantal gemeenschappelijke kosten zoals onderhoud, verlichting of de syndicus. Moet er overgegaan worden tot een dak- of gevelrenovatie en gaat de meerderheid hiermee akkoord, dan draagt iedere bewoner hieraan bij. Een brandverzekering wordt afgesloten als een zogenaamde blokpolis, waaraan ook ieder zijn deel bijdraagt.

Het aandeel gemeenschappelijke kosten dat je als mede-eigenaar moet betalen staat vermeld in het reglement van mede-eigendom van het appartementsgebouw. Dit aandeel is onder meer afhankelijk van de oppervlakte en de ligging van jouw appartement. Maak je bv. nooit gebruik van de lift, dan kan er in het reglement van mede-eigendom bepaald zijn dat jouw appartement niet moet bijdragen in de kosten voor het onderhoud van de lift.

De betaling van deze kosten gebeurt op basis van provisie. Op het einde van het jaar maakt de syndicus dan een concrete kostenafrekening op grond waarvan de finale jaarafrekening per mede-eigenaar wordt gemaakt. Elke mede-eigenaar ontvangt hierbij een gedetailleerde afrekening. Is er te veel voorschot betaald, dan ontvang je als eigenaar een terugbetaling. Is het omgekeerde het geval, dan moet je bijbetalen.

Reserves opbouwen

Binnen het vernieuwde appartementsrecht is het nuttig om te weten dat er een reservekapitaal aangelegd moet worden, en dit uiterlijk vijf jaar na de voorlopige oplevering van de gemene delen van het gebouw. De jaarlijkse bijdrage mag niet lager zijn dan 5 procent van het totaal van de gewone gemeenschappelijke lasten van het vorige boekjaar. De algemene vergadering kan wel met vier vijfde meerderheid beslissen om geen reservekapitaal aan te leggen.

Heb je in ons aanbod een appartement gevonden waar je interesse in hebt? Dan beantwoorden we graag je vragen!