Een huis huren? Dit komt er allemaal bij kijken
CENTURY 21

Ben je van plan om een huis te huren? Naast het betalen van de huishuur zijn er nog enkele zaken waarmee je rekening moet houden vooraf, of tijdens de duur van het huurcontract. Enkele tips ter voorbereiding.

Maandelijks betaal je het huurbedrag, al dan niet vermeerderd met een maandelijks tarief aan energiekosten. De gemiddelde huurprijs voor een appartement in Vlaanderen ligt op 719 euro. Voor een rijwoning betaal je 70 euro meer. Een halfopen bebouwing huren kost gemiddeld 890 euro, een vrijstaande woning 1.010 euro. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen lag in 2019 zo 3,7% hoger dan in 2018, goed voor een toename met 27 euro.

Huurwaarborg

De huurwaarborg is een bedrag dat de huurder bij de start van het huurcontract op een geblokkeerde rekening op zijn naam stort. Dit bedrag moet je meteen betalen. Bij huurcontracten afgesloten voor 1 januari 2019 omvat de waarborg twee maanden huur. Bij huurcontracten na deze datum afgesloten mogen maximum 3 maanden huurwaarborg worden gevraagd.

De huurovereenkomst

Ga je een huurovereenkomst aan, weet dan dit voor een standaardduur van 9 jaar is. Een contract van korte duur (3 jaar) en lange duur (meer dan 9 jaar) zijn ook mogelijk. Wanneer je wil opzeggen, bedraagt jouw opzegtermijn als huurder drie maanden. Wanneer de verhuurder opzegt, gaat het om zes maanden opzeg.

Onderhoud en herstellingen

Je hoeft je als huurder niets aan te trekken van het groot onderhoud zoals het sanitair of de elektrische installatie: die kosten zijn voor de eigenaar. Een kleine herstelling of onderhoud is wel voor jouw rekening. Wel opgelet bij huurcontracten afgesloten na 1 januari 2019. Het woninghuurdecreet geeft afgelijnd de lijst van kleine herstellingen aan waarvoor de huurder verantwoordelijk is.

Beide partijen kunnen bij het sluiten van de huurovereenkomst of later overeenkomen dat de huurder de nodige werken (zowel kleine als grote) uitvoert om het gehuurde goed in overeenstemming te brengen met de vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Hij kan dan een compensatie krijgen, zoals een verlaging van de huurprijs, of het recht om de huurprijs te herzien.

Het EPC

Om te weten of je met een al dan niet energieverslindende woning te maken hebt, bekijk je best het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC) van een woning. Dat vertelt je meer over de energetische kwaliteit van de woning en over hoe hoog de maandelijkse energiefactuur kan worden. 

Plaatsbeschrijving

De huurder en verhuurder zijn samen verplicht een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te stellen voordat de huurder de woning betrekt of tijdens de eerste maand.

Deze plaatsbeschrijving wordt toegevoegd aan de huurovereenkomst en moet samen met de huurovereenkomst door de verhuurder worden geregistreerd. Die registratie is gratis.

Extra kosten voor een appartement

Wanneer je een appartement huurt, betaal je ook nog de onderhoudskosten van de gemeenschappelijke delen zoals de traphal en inkom. Grote herstellingen aan de lift zijn ten koste van de verhuurder, het periodieke onderhoud ervan mag voor de helft worden doorgerekend. De syndicuskosten zijn in overeenstemming te bepalen. Ze mogen niet meer dan 34 procent bedragen.

Het aandeel dat je als mede-eigenaar moet betalen in de gemene kosten, staat vermeld in het reglement van mede-eigendom van het appartementsgebouw. Je sluit ook mee aan bij de algemene vergadering.

Heb je nog meer vragen over huren? Stel ze aan onze vastgoedmakelaars. Zij zijn op de hoogte van de huurmarkt en wetgeving.