Wat je moet weten als je een huis koopt om te renoveren
CENTURY 21

Een woning kopen doe je niet op één dag. Vooraleer die droomwoning de jouwe is, neem je best je tijd om uit te zoeken welke woning je voor jouw budget kan kopen. En ook of je het ziet zitten om een woning te renoveren, als dat nodig zou blijken. Rekening houden met renovatiewerken is de boodschap. Rekenen, afwegen en te rade gaan bij verschillende experten: het hoort er allemaal bij. Eerst en vooral, ga voor je zoektocht langs bij een of meerdere banken om te horen naar de mogelijkheden om te lenen. De grootste fout bij het renoveren ligt namelijk bij het budget. Wanneer je te weinig budget in rekening brengt voor je renovatie, kom je teleurgesteld uit.

Voor deze bankbezoeken maak je zelf eerst je huiswerk. Breng je financiële mogelijkheden in kaart: de eigen middelen, het huidige loon, alle jaarlijkse en maandelijkse kosten en lasten. Om de maandelijks aflossingslast zo draaglijk mogelijk te maken, is het overigens een aanrader rekening te houden met de toekomstige leefsituatie en zo veel mogelijk te sparen.

De valkuilen Mogelijk heb je al uitgemaakt of je in een te renoveren woning of een volledige afgewerkte woning wil investeren. Afhankelijk van deze keuze maak je meteen ook beslissingen naar budget toe. Wanneer je aan renoveren denkt, is de kans eerder groot dat je vooral denkt om de woning naar inrichting aan te pakken, om in een frisse woning te wonen: een aangename badkamer, een ruim ingerichte keuken en een mooie leefruimte.

Toch zijn het vandaag eerder de energetische investeringen die eerst zullen moeten gebeuren. Denk aan dakisolatie en het vervangen van beglazing of een verwarmingsketel. Deze isolatiewerken moeten verplicht gebeuren, in het kader van het Renovatiepact 2050. Op bouwtechnisch vlak schuilen de meeste valkuilen bij de gebrekkige kennis over bv. de draagmuren of verborgen gebreken. Naar later toe worden er soms onnodige uitbreidingsplannen gesmeed, of wordt er niet gedacht aan de toekomst bv. gezinsuitbreiding of de oudere dag. Raadpleeg een architect of aannemer om het pand te laten screenen. En besluit je om een woning te kopen of grondig te renoveren? Schakel dan een architect in voor een ontwerp.

Kan je in één keer renoveren?

Wanneer je op voorhand rekening houdt met wat je wil en welk budget je hebt, zal het bouwplan strikter verlopen en kan je ook op budget besparen. Ook een sleutel-op-de-deurfirma kan een oplossing bieden om jouw renovatie aan te pakken. Dit gebeurt zonder zorgen, maar je moet wel in één keer doorbijten voor deze totaalrenovatie. Wat zie je zelf zitten: een totaalrenovatie waarbij je alle budget meteen op tafel gooit, of een gefaseerde renovatie, waarin je budget kan spreiden, maar waar het mogelijk meerdere jaren duurt voor het totaalplaatje klaar is. Opgelet: vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een woning binnen de 5 jaar naar een energielabel D te renoveren.

Ga met goede aannemers in zee

Op financieel vlak kan je je voor rampscenario’s behoeden. Zo moet je uitkijken met wie je in zee gaat om werken aan te vangen. Vraag altijd meer offertes bij verschillende aannemers aan. Tegelijk check je ook referenties of ga de aannemer op de kruispuntbank van ondernemingen na om te bekijken of hij een solvabele en betrouwbare partij is. Hetzelfde geldt voor materialen: vergelijk offertes en ga voor kwaliteit.

Op zoek naar een woning om te renoveren? In ons aanbod vind je ongetwijfeld een woning naar jouw zin!