Kot, kamer of studio: welke stappen moet je ondernemen om van je zolder een studentenkot te maken?
CENTURY 21

Een grote zolder of een andere leegstaande kamer verhuren? Dat kan zeker. Woon je in de stad, dan spreekt het voor zich dat je aan een studentenkot denkt. Maar wat moet je allemaal in orde brengen als verhuurder van een studentenkot?

Ga langs bij de gemeente

Een studentenhuis inrichten, is geen sinecure. Eerst en vooral heb je een vergunning nodig. Die wordt niet meer gegeven als je een bestaande gezinswoning vandaag als studentenhuis wil inrichten. Van een leegstaande kamer een studentenkamer maken, vormt minder een probleem. Ga bij de dienst bouwen van je gemeente na wat kan en wat niet kan.

De voorwaarden waaraan de kamer moet voldoen

Verhuren aan studenten betekent dat de kamer moet voldoen aan de normen van de Vlaamse Codex Wonen, zeg maar de kwaliteits- en veiligheidsnormen.

  • Een netto vloeroppervlakte van minimum 12 vierkante meter

  • Een stabiel gebouw

  • Privacy, met een afsluitbare deur

  • Vaste verwarming via een degelijk centraal systeem

  • Voldoende verluchting om het risico op CO-vergiftiging te vermijden

  • Keuken van minstens 6 vierkante meter, voorzien van gootsteen, kookplaten en koelkast

  • Badkamer en toilet als afsluitbare ruimtes, of geïnstalleerd in het kot zelf

  • Uitgerust met een rookmelder

Aantonen dat de kamer aan alle normen voldoet, kan door bij de gemeente een conformiteitsattest aan te vragen. Dat attest is tien jaar geldig, tenzij de woning onbewoonbaar wordt verklaard, er een herindeling plaatsvindt of er intussen werken gebeurd zijn.

Contract opmaken

Reguliere studentenhuisvesting valt onder titel 3 van het Woninghuurdecreet. De duur van de huurovereenkomst kan vrij worden gekozen. Bij studentenhuur zien we voornamelijk contracten van een jaar of 10 maanden, maar theoretisch zou dit even goed een contract van 3 jaar of 9 jaar kunnen zijn.

Het is belangrijk dat de student en de verhuurder een geschreven huurcontract afsluiten, waarin de huurprijs en de duur van het contract wordt overeengekomen. Het huurcontract eindigt automatisch bij het einde van de overeengekomen duur.

De huurwaarborg voor studenten mag maximaal 2 maanden huur bedragen. De waarborg moet ten vroegste drie maanden voor de start van de huurovereenkomst door de huurder verstrekt worden. Beide partijen zijn verplicht samen een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te maken.

Een geschikte huurder zoeken voor jouw studentenkot of de juiste huurprijs stellen? Daar kunnen wij jou zeker mee helpen.