Hoeveel is mijn huis waard?
CENTURY 21

De waarde van je woning bepalen, doe je best niet met de natte vinger. Om je woning aan een correcte prijs en ook snel te verkopen, doe je er goed aan je huis – naar waarde – te laten schatten.

Je woning is niet per se zoveel waard als jij denkt dat ze waard is. Het volstaat ook niet om de aankoopprijs van destijds te vermenigvuldigen met een bepaalde index, of om dezelfde verkoopprijs van de woning van je buren te hanteren. Hoe kom je dan wel te weten hoeveel je woning waard is? Door je huis te laten schatten.

Huis online schatten

Je kan zelf aan de slag om je huis te schatten. Op het wereldwijde web vind je verschillende tools die je kunnen helpen bij het schatten van jouw huis. Je hoeft alleen een handvol parameters in te vullen. Alleen zijn deze paramaters gebaseerd op een aantal gemiddelden. Of ze helemaal van toepassing zijn op jouw woning, is dus nog de vraag. Wens je een nauwkeurige schatting, dan doe je er goed aan een ervaren expert in te schakelen. Een vastgoedmakelaar biedt je de schatting gratis aan.

Enkele tips bij de schatting van jouw woning:

1.   Laat het los

Nadat je je woning jarenlang als je thuis hebt gezien, ben je er aardig aan verknocht en is het moeilijker om afstand te nemen. Je woning loslaten is dus een aanrader. Doe een beroep op een externe specialist die de markt kent.

Een vastgoedmakelaar bekijkt jouw woning anders en gaat met objectieve criteria aan de slag om de waarde te schatten: de locatie en de staat van de woning en de tuin, de oppervlakte, de indeling en de afwerking. Hij houdt ook rekening met de marktsituatie.

2.   Sta open voor een goed gesprek

Deze expert bezoekt jouw woning graag, omdat het zijn job is. Dagelijks bekijkt hij woningen door een objectieve bril. Mogelijk ziet hij minpuntjes waarmee je het zelf niet eens bent. Je kan wel tegenargumenten bieden, maar uiteindelijk doe je een beroep op een expert omwille van zijn ervaring.

3.   Bied een troef als meerwaarde aan

Woningen die met een meerwaarde verkocht kunnen worden, zijn gegeerde woningen. Dat gaat om woningen waar veel vraag naar is. Vandaag zijn dat tweeslaapkamerappartementen, maar ook woningen waar nog wel wat renovatiewerk aan is. Het kan ook zijn dat jouw woning eruit springt omwille van een prachtig terras, een super-de luxe afgewerkte badkamer of keuken. Deze blikvangers moeten zeker in het oog springen en kunnen zo letterlijk een meerwaarde betekenen. Ook een schatter zal dit weten op te merken.

4.    Maak zelf al werk van je promo

‘Vastgoedstyling’ – je woning stylen om te verkopen – start bij de schatting. Je wacht best niet op de eigenlijke verkoop om je huis er picobello te laten uitzien. Stel reparaties van een schurende deur, kapotte lamp of dergelijke niet uit. Breng alle mankementjes in orde en poets.

5.   Denk niet aan marges

Het is erg verleidelijk om aan marges – een extraatje boven op de waarde – te denken, maar dat werkt meestal niet. Een woning aan een hogere prijs dan de schattingsprijs verkopen, is geen goed idee. De woning blijft dan langer te koop staan, waardoor ze als het ware ‘verbrand’ geraakt.

6.   Weet waar je staat

Wanneer je huis naar waarde is geschat, weet je waar je staat en kan je verdere stappen richting verkoop ondernemen. Zo kan je mogelijk ook verder in de zoektocht naar een nieuwe woning, of wacht je al op een verhuis.

Ook benieuwd naar de schatting van jouw huis? Contacteer een expert in een CENTURY 21-kantoor bij jou in de buurt. Wij staan klaar voor een gratis schatting van jouw huis.