Hoeveel is mijn woning nu meer waard dan toen ik ze kocht?
CENTURY 21

Speel je met het idee om je woning te verkopen? Dan hoop je ongetwijfeld dat jouw woning meer waard is dan toen je ze zelf kocht. Uiteraard valt dit heel snel na te gaan.

Wanneer je zelf enkele jaren geleden een nieuwbouw kocht en deze verkoopt, is het mogelijk dat je niet dezelfde prijs kan krijgen. Uiteraard stijgen de prijzen, maar onverwachte factoren zoals bv. veel woningen die in jouw buurt te koop staan, kunnen de prijs wel even doen zakken.

Kocht je een ouder pand dat je wist op te frissen of renoveren, dan kan je er meer uithalen dan wat je zelf gegeven hebt.

Je woning is hoe dan ook meer waard wanneer: - ze een energetische schil kreeg aangemeten: het dak, de gevel, de ramen - je de gevel renoveerde: een mooi uitzicht doet veel - je een extra slaapkamer creëerde - je een comfortabele, nieuwe badkamer en keuken creëerde - er een zwembad of zwemvijver is aangelegd Kortom, wanneer je van een oude woning een gerenoveerd, instapklaar pareltje wist te maken, ben je zekerder van ‘winst’.

Wanneer je een woning verkoopt waar best nog wel wat werk aan is, zal dat een minder positief prijskaartje opleveren. Een woning kan in waarde dalen wanneer ze niet goed onderhouden wordt.

Welke woningen scoren vandaag het beste?Woningen die rustig gelegen zijn, en daarbovenop instapklaar, scoren het beste. Ook woningen in de stad of in de stadsrand weten te bekoren. De locatie is het allerbelangrijkste:

- dicht bij faciliteiten zoals winkels, scholen of het openbaar vervoer - in of dicht bij de stad.

Ook een zuidelijk georiënteerde achtergevel is altijd aangenaam. Aan locatiegebonden factoren kan je overigens zelf helaas niets doen. Denk aan de ligging naast een treinspoor of drukke weg. Wil je weten wat jouw woning waard is? Wees dan zeker en vraag aan een vastgoedexpert in jouw buurt om een objectieve schatting.