In welk vastgoed kan je het best investeren om te verhuren?
CENTURY 21

Investeren in vastgoed blijft het goed doen. Investeerders zijn op zoek naar rendement en meerwaarde, of ze nu in een appartement of vakantiewoning investeren. Welk type vastgoed brengt nu het meeste op?

In eender welk type vastgoed je investeert, het algemeen advies luidt om vanuit de locatie als belangrijkste focus te vertrekken. In een regio of stad waar er een overaanbod studentenkoten is, ligt er geen opportuniteit te wachten. Bereid je investeringsdossier goed voor en win advies in bij professionals die samen met jou de voor- en nadelen van verschillende woningtypes afwegen.

Woning of appartement Kiezen tussen een appartement of een woning, een nieuwbouw of renovatie? We zetten even kort alles op een rijtje.

Een nieuwe woning is naar de huidige normen gebouwd. Wanneer deze opgeleverd is door een sleutel-op-de-deurbedrijf, dan ben je beschermd door de Woningbouwwet (Wet Breyne), die verscheidende interessante aansprakelijkheidsregels in het voordeel van de bouwheer omvat.

Voor alle types van woongelegenheden geldt: met een nieuwbouw ben je zekerder. Zo zal je de eerstkomende jaren na aankoop gespaard blijven van grotere kosten.

Ga je voor een woning, opteer dan een woning met tuin. Bij een appartement kies je het best voor een woonst met ruim terras. Uit de afgelopen coronapandemie hebben we geleerd dat iedereen nood heeft aan een tuin of terras. Deze panden scoren dan ook beter op de verhuurmarkt. Bekijk bij een bestaande woning of je zelf niet te veel kosten hebt aan het pand dat je koopt. De kosten van een renovatie kunnen onverwacht hoger oplopen.

Bij appartementen en studio’s speelt ook de wet op de mede-eigendom een rol. Zo moet je als mede-eigenaar ook de kosten van de gemeenschappelijke delen van het hele gebouw mee financieren. De investering hangt af van de woning (nieuwbouw of renovatie), afwerking, oppervlakte en regio. Studentenkot Voor de aankoop en de verhuur van een studentenkot is de locatie van belang. Hoe dichter de studentenkamer bij de unief of hogeschool ligt, hoe gunstiger. Weet dat een studentenkot meestal maar negen à tien maanden bewoond is, maar dat het huurcontract met de huurder (meestal) wel een jaar loopt. Je zal op regelmatige basis nieuwe student-huurders moeten zoeken, maar dat kan ook via een professionele uitbating.

De aankoopprijs van een studentenkot ligt lager, en is dus afhankelijk van de locatie, en van de afwerking.

Vakantieverblijven Investeren in een tweede verblijf loont ook, en dat kan perfect in eigen land. Niet alleen de kust, maar ook de Ardennen weten meer dan ooit te bekoren. De verhuring en dienstverlening vormen mogelijk een nadeel. Zo moet je op frequente basis op zoek naar nieuwe huurders. Dit deel kan je uiteraard overlaten aan een professional. Op fiscaal vlak valt een vakantiewoning anders uit. Zo moet de dienstverlening wel aangegeven worden in de personenbelasting.

Afhankelijk van waar en wat je koopt, kan een vakantiewoning evenveel kosten als een klassieke woning. Ben je beginnend investeerder en heb je interesse, maar ook zeker nog vragen? Onze CENTURY 21-makelaars beantwoorden je vragen graag. Bekijk hier alvast ons huidige interessante aanbod opbrengsteigendommen.