Investeren in buitenlands vastgoed: wat je moet weten
CENTURY 21

Denk je eraan om een vakantiewoning te kopen? Dan zit je misschien met heel wat vragen rond waar je kan kopen, hoe dat met de belastingen zit en welke kosten er nog zoal bij komen kijken. We zetten het allemaal op een rijtje! Met dank aan de voordelige vluchten zijn vakantiewoningen in een verder gelegen land een droom binnen handbereik. Spanje blijft de topper binnen Europa, ondanks de stijgende vastgoedprijzen. Zowel tijdens de zomer als tijdens de winter raakt een vakantiewoning daar ook gemakkelijk verhuurd. Ook Frankrijk staat in de top 3.

Welk type vakantiewoning koop ik?

De grootste interesse is er in nieuwbouwwoningen. In Spanje blijven projectontwikkelaars volop nieuwe vakantiewoningen naar ieders wens en afwerking bouwen.

Hier koop je een woning op plan aan. Dat betekent dat je een woning koopt nog voor ze gebouwd is, of mogelijk zelfs voor een vergunning is afgeleverd. Hier hoef je je als koper geen zorgen over te maken. Als koper ben je verzekerd dat een project moet worden afgewerkt en opgeleverd.

Welk budget heb ik nodig?

Het is meer dan wenselijk om – net zoals bij de aankoop van je eerste woning – ook nu alles op een rij te zetten. Welk budget kan je vrijmaken? Zo weet je binnen welke prijscategorie je kan zoeken. Neem ook de extra kosten zoals btw bij nieuwbouw, gemeenschappelijke kosten en verzekeringen mee. In het buitenland komt er vaker ook een advocaat aan te pas, gezien deze persoon de taken van een notaris opneemt. Het is uiteraard perfect mogelijk om voor een vakantiewoning een lening aan te gaan.

Hoe zit het met belastingen?

Vanaf dit aanslagjaar 2022 (inkomstenjaar 2021) verandert de regelgeving voor de belastingaangifte van een tweede verblijf in het buitenland. Een buitenlands tweede verblijf zal een Belgisch kadastraal inkomen toebedeeld krijgen, op basis waarvan de belastingen worden berekend. Het gaat zo niet langer om de brutohuurwaarde of de werkelijk ontvangen huurinkomsten. De fiscus zal het kadastraal inkomen van het tweede verblijf bepalen. Je kan het buitenlandse KI terugvinden op de website MyMinfin. Tegen 2022 hoopt de fiscus klaar te zijn met het toekennen van een KI aan alle buitenlandse onroerende goederen. In principe moet je op eigen initiatief de fiscus inlichten dat je een buitenlands tweede verblijf bezit en de nodige gegevens hierover bezorgen. Op basis hiervan zal de fiscus het KI bepalen dat je kan gebruiken in je belastingaangifte. Voor de berekening van de belasting zijn de onroerende inkomsten gelijk aan het geïndexeerde KI x 1,4 (met aftrek van interesten van leningen). Je mag dus de belastingen die je in het buitenland betaalde niet meer aftrekken. Toch heeft dit relatief weinig fiscale gevolgen. Als je je buitenlandse tweede verblijf aangeeft in de personenbelasting, zal je hier niet per definitie op belast worden in België. Dit komt doordat België met veel landen zoals bv. Frankrijk en Spanje een dubbelbelastingverdrag afgesloten heeft, waarbij het land zelf de heffingen mag doen. Dat land belast dan het betreffende onroerende inkomen en in België geldt een belastingvrijstelling voor dit inkomen. Ligt het tweede verblijf in een land waarmee België geen dubbelbelastingverdrag afsloot, dan zal de Belgische belasting die proportioneel op dit buitenlands onroerend inkomen betrekking heeft worden gehalveerd.

De zoektocht naar jouw droomvakantiewoning

Opgelet wanneer je in het buitenland naar een makelaar zoekt. Het beroep is ‘vrij’, waardoor je best eerst de bedrijfsnaam screent op het internet of referenties bevraagt. Kandidaat-kopers van een vakantiewoning weten vooraf al heel goed wat ze wensen, maar toch laat je je best begeleiden door een expert ter plaatse. Een vastgoedmakelaar van CENTURY 21 kent de lokale markt of regio en neemt je na een selectie mee op pad om woningen te bezichtigen.

Eens je een droomwoning gevonden hebt, kan je een bod overmaken. In België volg je de logische stap naar een bod uitbrengen en een compromis ondertekenen. De opschortende voorwaarde – veelal van toepassing om een hypothecair krediet te kunnen bekomen – kan ook hier van pas zijn. In het buitenland, bv. in Spanje, is er sprake van een reserveringsovereenkomst waarbij het pand meestal gedurende één maand aan een vastgelegde som voor jou gereserveerd blijft.

Zie je die buitenlandse vakantiedroom almaar korterbij komen? Twijfel niet langer en ontdek de mooiste panden (met zwembaden!) in ons aanbod.