Je huis verkopen? Deze 6 stappen moet je ondernemen
CENTURY 21

Ben je van plan je huis te verkopen? Dan zijn er wel wat meer stappen te doorlopen dan alleen een verkoopprijs te bepalen en het op de markt te brengen.  Een van de vragen is of je je huis zelf zal verkopen, of toch een beroep zal doen op een makelaar.

1.    Zoek zelf een ander huis

Wanneer je jouw huidige woning verkoopt, heb je mogelijk al een andere woning waar je kan intrekken of verhuis je naar een woning die nog moet worden gebouwd. Als dat nog niet het geval is, kan je meteen best ook op zoek. Hoe dan ook: als je tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van je huidige woning komt te staan, kan een overbruggingskrediet interessant zijn. Met dit krediet overbrug je de lening van de huidige woning, en tegelijk de lening van de nieuwe woning.

Ga hiervoor best langs bij je bankkantoor.

2.    Bepaal wie je huis zal verkopen

Wil je jouw woning zelf verkopen zonder makelaar of laat je het aan een notaris of makelaar over? Er zijn verschillende werkwijzen van verkoop mogelijk. Ook een combinatie van een notaris of makelaar, jezelf en de notaris of meerdere makelaars zijn mogelijk. Vergewis je van een goede overeenkomst, die duidelijkheid schept. Ga je in zee met een makelaar? Dan zijn er kosten aan verbonden, maar je rekent op enkele voordelen van de makelaar: zijn marktkennis, een grote klantenportefeuille en een uitgebreid netwerk.

3.    Bereken de verkoopprijs

De juiste verkoopprijs is cruciaal wil je jouw huis verkopen. Niet te laag, maar zeker ook niet te hoog, want dat kan wel eens betekenen dat je huis niet verkocht raakt.  Het is van cruciaal belang om een correcte, objectieve schatting van jouw woning te laten maken. Je kan gemakkelijk zelf de verkoopprijs berekenen met behulp van een online tool. Toch laat je het best aan een expert over die allerhande parameters zoals de woonoppervlakte en afwerking nauwgezet mee in rekening neemt.

4.      Maak attesten over

Verschillende attesten zijn nodig om een verkoopadvertentie op te maken en om de verkoopakte rond te krijgen. Ook hier kan een vastgoedmakelaar mee helpen. Zo zijn er het verplichte EPC, bodemattest en attest van de elektrische installatie en mazouttank. Ook moet je stedenbouwkundige informatie, kadastrale perceelsgegevens en informatie over de overstromingsgevoeligheid kunnen overmaken.

5.    Zet je huis op orde

Om een woning te koop te zetten, moet je aandacht besteden aan hoe je huis eruitziet. Een volledige make-over is gelukkig niet nodig. Wel moet je een thuisgevoel voor de nieuwe eigenaar creëren. Dat kan door het licht binnen te laten, ruimte te creëren en persoonlijke spullen weg te bergen. Opruimen en enkele klusjes opknappen, is de boodschap. Ook de tuin verdient de nodige aandacht.

6.    Zet de woning op de markt

Het volstaat niet om je woning op een immoportaal te plaatsen. Via een mix van communicatiekanalen geraakt jouw woning tussen een groot aanbod verspreid. Flyers, Google, Facebook …: je hebt wel wat werk om een puike advertentie op te maken.

Bij een publiciteit horen ook aantrekkelijke beelden. Steeds meer gaan we over op een virtuele toer, waarbij je gedetailleerd een blik krijgt op de volledige woning. Dit actieve type beelden krijg je niet zelf gerealiseerd.

Wanneer een vastgoedmakelaar je bijstaat om je huis te verkopen, staan hier uiteraard kosten tegenover. Deze kosten zijn meer dan de moeite waard.