Jouw woning verkopen? Deze stappen moet je zetten
CENTURY 21

Je woning verkopen doe je niet door over één nacht ijs te gaan. De verkoop zelf is ook niet in enkele weken afgerond. We overlopen wat je in orde moet brengen, en hoe je het allemaal aanpakt.

Beschik je zelf al over een nieuwe woonst, verhuis je naar een woning die nog moet worden gebouwd en kan je rekenen op een overbruggingskrediet? Het zijn allemaal vragen waarmee je rekening moet houden wanneer je afscheid neemt van jouw huidige woning. Na een bod verstrijken er gemiddeld vier maanden vooraleer de sleutel wordt overhandigd. Wees er zeker van dat je in die periode een dak boven het hoofd hebt.

Eerst kopen, dan verkopen of omgekeerd?

Jouw woning verkopen om naar een nieuwe woning te trekken. Het lijkt een eenvoudige opeenvolging, maar dat is het niet.

Hoe pak je het dan best aan: eerst zelf een huis kopen of toch eerst verkopen? Dit hangt vooral af van je financiële situatie. Als je eerst koopt (en dan dus snel geld nodig hebt voor de aankoop van een nieuwe woning), dan zal dit een enorme druk leggen op de verkoop van de oude woning. Misschien krijg je minder geld voor de oude woning dan waarop je had gehoopt. Bovendien kan een aanslepende verkoop je onderhandelingspositie verzwakken waardoor je fel onder de verhoopte prijs moet verkopen.

Wanneer je eerst koopt en dan verkoopt, kan je wel een overbruggingskrediet aangaan bij de bank. De bank schiet dan gedurende een beperkte periode de middelen voor om de nieuwe woning aan te kopen in afwachting van de verkoop van de oude woning.

Toch blijft het veiliger om eerst de oude woning te verkopen en dan pas een nieuwe woning aan te kopen. Eventueel kan je in de onderhandse verkoopovereenkomst een bezettingsregeling uitwerken, waarbij je als verkoper het recht hebt om in de woning te blijven gedurende enkele maanden na de ondertekening van de authentieke akte van aankoop. Hiervoor betaal je een bezettingsvergoeding.

Beslissen hoe je verkoopt

Wil je jouw woning zelf verkopen of laat je dit over aan een expert, zoals een vastgoedmakelaar? Het voordeel van een makelaar is dat hij over de nodige marktkennis, een grote klantenportefeuille en kennis van zaken beschikt. Hij is de geschikte persoon om een correcte, objectieve schatting van jouw woning te maken.

En wanneer je verkoopt

Er bestaat geen ideale periode om je woning te koop te stellen. Wachten tot een bepaald seizoen aanbreekt, is overbodig. Geen enkel seizoen doet beter verkopen, en ook kandidaat-kopers begeven zich het hele jaar door op de markt.

Je woning verkoopklaar maken

Om een woning te koop te zetten, moet je wel wat moeite doen. Het volstaat niet om pas bij verhuis de woning helemaal leeg te maken. Met de nodige aandacht en focus op de verkoop zal jouw woning ook sneller een nieuwe eigenaar hebben. 

Een volledige make-over is niet nodig. Een thuisgevoel voor de nieuwe eigenaar creëren kan door het licht binnen te laten, ruimte te creëren en persoonlijke spullen weg te bergen. Opruimen en enkele klusjes opknappen, is de boodschap. Ook de tuin verdient de nodige aandacht.

Attesten aanvragen

Als je een woning te koop zet, moet je bepaalde informatie voor de koper ter beschikking stellen. Verschillende attesten zijn nodig om een verkoopadvertentie op te maken en om de verkoopakte rond te krijgen. Ook over deze attesten kan de makelaar zich bekommeren.

Heb je vragen over het te koop stellen van je woning? Onze CENTURY 21-kantoren helpen je graag verder!