Wat als je nog niet zeker bent van een lening?
CENTURY 21

Wanneer je een woning koopt, ga je er ook van uit dat je een lening krijgt. Maar het kan ook zijn dat de bank je geen lening toestaat. Welke oplossing bestaat daarvoor?   

De aankoop van een woning is veruit de belangrijkste investering in een mensenleven. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is het uitbrengen van een bod bindend. Daarom is het van belang om je goed te informeren over het pand vóór je een bod uitbrengt.

Vanaf het moment dat er een akkoord is over de prijs en de woning ontstaat een overeenkomst. Eens die rond is, is die onomkeerbaar. De naam compromis of ‘voorlopige’ overeenkomst is dus wat misleidend, want deze is niet zo voorlopig.

Breng je budget in kaart

Voor je woningaankoop vergelijk je best vooraf al grondig de kredietvoorwaarden van de verschillende banken. Als je je budget al in kaart hebt gebracht, kan je vooraf laten simuleren hoeveel je kan lenen. Zo kan je gerichter op zoek naar een woning binnen jouw financiële mogelijkheden.

Heb je jouw droomwoning gevonden? Dan moet de bank – met de beste voorwaarden – nog je kredietaanvraag goedkeuren. Dat kan mogelijk wel even duren. Terecht voel je je wat ongemakkelijk om een verkoopovereenkomst te tekenen zonder die 100% zekerheid van de bank.

Opschortende voorwaarde

De oplossing? De opschortende voorwaarde, die tot gevolg heeft dat de verbintenissen uit de verkoopovereenkomst worden opgeschort tot een bepaalde voorwaarde vervuld is.

Uiteraard moet je wel al het nodige doen om een lening vast te krijgen.

De notaris die een verkoopovereenkomst opstelt, houdt altijd rekening met de opschortende voorwaarde en de correcte formulering ervan.

Let ook op de afgesproken termijn. Je moet voldoende tijd hebben om je financiering bij de bank rond te krijgen. Daarbij horen ook eventuele vertragingen in het kredietdossier.

Twijfel je? Vraag dan aan de vastgoedmakelaar of verkoper om de termijn van de voorwaarde te verlengen.

Wordt de lening dan toch – jammer genoeg – niet goedgekeurd? Dan gaat de verkoop niet door.

Extra tip: de opschortende voorwaarde kan ook worden toegepast voor het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning. Als die niet zou worden afgeleverd, zodat jij niet verder kan met je (bouw)plannen, gaat de verkoop eveneens niet door.

Niet alleen de notaris, maar ook de makelaar helpt je graag verder bij vragen rond de woningaankoop en het aangaan van een lening. Stel gerust je vragen!