Op deze 5 zaken moet je letten als je een huis wil kopen
CENTURY 21

Staat een huis kopen op de planning in 2021? Dan kijk je ongetwijfeld uit naar de zoektocht. Bereid je alvast voor aan de hand van de volgende vijf puntjes.

1.   Bekijk jouw financiële plaatje

Of je nu op je dertigste, vroeger of later de aankoop van een woning plant, een goede raad is een financieel plan op te maken en de betaalbaarheid goed voor ogen te houden. Breng onderstaande vragen in kaart:

  • Hoeveel eigen middelen kan je verzamelen? Dit kan gaan om je eigen spaargeld, maar ook om een schenking van je ouders.

  • Welke maandelijkse kosten heb je?

  • Wat is je huidig loon?

  • Zijn er plannen voor gezinsuitbreiding of minder werken?

Met deze antwoorden op zak kan je vooraf bij één of meerdere banken horen naar de mogelijkheden. Zo heb je een concreter antwoord in welke prijscategorie je best kan zoeken.

2.    Denk na over waar en hoe je wil wonen

Wil je een huis of appartement kopen in een bruisende stad, in een dorpscentrum of op het platteland?  In een stad of in een dorpscentrum vind je nagenoeg alle noodzakelijke faciliteiten kortbij. Op het platteland kan je genieten van rust en groen.

Door voor de stad te kiezen, is de kans al groter dat je een rijwoning zult kiezen. Rijwoningen nemen minder oppervlakte in beslag dan vrijstaande woningen, wat zorgt voor ruimtebesparing.

Een woning op het platteland daarentegen beschikt vaker over een grotere tuin.

3.   Beslis of je een nieuwe woning wil of wil renoveren

Mogelijk heb je al uitgemaakt of je in een te renoveren woning of een volledige afgewerkte woning wil investeren. Afhankelijk van deze keuze maak je meteen ook beslissingen naar budget toe. Een recente woning is comfortabel ingericht en conform alle huidige normen. Ook bij een instapklare woning hoef je je meer dan waarschijnlijk geen zorgen te maken over de grote kosten. Bij een te renoveren woning komen er mogelijk nog extra kosten kijken om de woonst comfortabeler en energiezuiniger te maken. Zo zijn dakisolatie en dubbele beglazing verplicht.

Wanneer je een ‘nieuwe’ woning koopt, betaal je ook 21% btw op de woning. Een woning wordt als nieuw beschouwd tot en met 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van de woning. Als een woning bijvoorbeeld voor het eerst bewoond werd op 14 februari 2019, dan is er nog sprake van nieuwbouw tot en met 31 december 2021.

4.   Zet alle kosten op een rij

Aan de aankoop van een huis zijn nog meerdere kosten verbonden. In totaal moet je ongeveer 14 procent extra kosten bijtellen. Deze kosten kunnen omvatten:

  • Notariskosten: het ereloon dat je betaalt omwille van het opzoekwerk en administratieve formaliteiten, berekend aan de hand van een percentage. Deze kosten zijn variabel in functie van de complexiteit en de elementen in het dossier.

  • Registratierechten: deze bedragen in Vlaanderen normaal 6% voor de aankoop van de enige eigen gezinswoning. Dit tarief is niet langer afhankelijk van het kadastraal inkomen van de woning. Voor gezinswoningen tot en met 200.000 euro wordt er een rechtenvermindering (korting) van 5.600 euro voorzien. Voor gezinswoningen gelegen in de Vlaamse kernsteden en de Vlaamse Rand rond Brussel wordt dit grensbedrag verhoogd tot 220.000 euro. Kandidaat-kopers die overgaan op een ingrijpende energetische renovatie hebben recht op een verlaagd belastingtarief van 5% op de aankoopprijs. Zij genieten van een korting van 4.800 euro.

  • Gemeenschappelijke kosten: koop je een appartement, dan deel je als mede-eigenaar ook in de gemeenschappelijke kosten, zowel voor onderhoud als voor renovatiewerken.

5.   Start je huizenjacht

Neem al je zoekcriteria over de stijl en afwerking van een woning mee in je zoektocht.

Licht familie of vrienden in, zij kunnen je wijzen op interessante panden.

Handiger, en ook sneller ongetwijfeld, zoek je online. Daar vind je nu eenmaal alle woningen te koop. In onze overzichtstool kan je jouw zoekcriteria aanduiden. Zo filter je meteen op ‘nieuwbouw’, ‘instapklaar’ of ‘te renoveren’, of op ‘tuin’, ‘oppervlakte’ of ‘staat’.

De vele aantrekkelijke foto’s tonen je gedetailleerd het exterieur en interieur van de woning. In sommige panden krijg je zelfs een volledige virtuele blik!

Of nog praktischer: wanneer je ons laat weten hoe jouw droomwoning er moet uitzien, kunnen wij jou meteen inlichten als er een nieuw pand bij ons binnenkomt.

Laat de dichtsbijzijnde kantoorhouder weten waarmee we je kunnen helpen!