Renoveren of instapklare (nieuwbouw)woning kopen?
CENTURY 21

Eens je beslist hebt je eigen woning aan te schaffen, word je vaak geconfronteerd met een dilemma. Wil je een instapklare (nieuwbouw)woning kopen of een bestaande woning verbouwen? Beide hebben hun voor- en nadelen.

Te renoveren woning

Koop je een woning die je nog wil of moet renoveren, dan bepaal je zelf het werktempo en de prioritaire renovatiewerken.

Wat zie je zelf zitten?

  • Een totaalrenovatie waarbij je alle budget meteen op tafel gooit.

  • Een gefaseerde renovatie, waarin je je budget kan spreiden, maar waar het mogelijk meerdere jaren duurt voor alles klaar is. 

  • Een sleutel-op-de-deurfirma kan een oplossing bieden om jouw renovatie aan te pakken.

  • Een nadeel is vaak dat het einde van renovaties in de praktijk steeds verschuift. Bij het renoveren van een woning is het belangrijk om de langetermijndoelstelling voor ogen te houden. Tegen 2050 moet elke bestaande woning energie-efficiënt zijn.

Naar een energiezuinige renovatie toe bestaan er twee mogelijkheden:

  • een stapsgewijze renovatie waarbij elke stap voldoet aan de vastgelegde maximale isolatiewaarden of

  • een totaalrenovatie met een maximale EPC-kernwaarde van 100 kwh/m2.

Houd hoe dan ook rekening met de verplichtingen rond dakisolatie en dubbele beglazing.

Tip: raadpleeg een architect of aannemer om het pand te laten screenen.

Instapklare, gerenoveerde woning

Een bestaande, gerenoveerde woning is mogelijk wel helemaal naar jouw zin, maar ongetwijfeld ook duurder bij aankoop. Uiteraard kan je naar eigen smaak deze woning inrichten en bespaar je op renovatiewerken. Een extra voordeel is dat je er meteen kan intrekken.

Instapklare nieuwbouw

Wat nieuwbouw betreft zijn niet alleen woningen, maar ook appartementen een succes. Omwille van de verschuiving naar kleinschalige woonprojecten worden deze wooneenheden vaker door projectontwikkelaars gerealiseerd. Voordelig is dat het pand dan onder de Wet Breyne gebouwd wordt. Deze woningbouwwet garandeert jou een tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer of projectontwikkelaar.

Nieuwe woning op plan

Meer en meer woningen zijn te koop op plan. Hierbij verkoopt een projectontwikkelaar of vastgoedmakelaar een woning of appartement nog voordat er een bouwvergunning voor afgeleverd is. Aan de hand van geavanceerde technologie en 3D-visualisaties krijg je wel een beeld van hoe jouw toekomstige woning er zal uitzien. Jij hoeft er alleen vertrouwen in te hebben dat de projectontwikkelaar of aannemer deze woning realiseert zoals staat vooropgesteld in het plan. Hiervoor word je als bouwheer eveneens beschermd door de woningbouwwet.

Budget bij nieuwbouw

Bij een nieuwbouw ligt het budget vast. De kans bestaat dat dit budget niet toereikend is, maar dat kan je drukken door bij de afwerking minder dure materialen te kiezen. Koop je een water- en winddichte (casco) woning en wil je zelf werken uitvoeren, dan kan je mogelijk besparen door zelf aan de slag te gaan.

Behalve de gebruikelijke kosten zoals notariskosten betaal je op nieuwbouw ook 21% btw. Een woning is nieuw uiterlijk tot 31 december van het tweede jaar volgend op de eerste ingebruikname.

Een nieuwbouw kopen aan een voordeligere prijs omwille van een gunstige 6% btw? Dat kan in een reconversieproject, waarbij een projectontwikkelaar een leegstaande of verkommerde site transformeert tot een woonproject.

Conclusie

Wanneer je je zoektocht start, baken je niet alleen je budget en regio af, maar ook best je wensenlijstje. Zo ga je gericht op zoek. Maak dit lijstje ook over aan makelaars in de buurt die je graag op de hoogte brengen wanneer er een geschikt pand op de markt komt.