Samen een huis huren als vrienden
CENTURY 21

Je wil als single het ouderlijke huis verlaten, maar liefst niet alleen gaan wonen? Dan is huren met vrienden een oplossing. Het is ook een ideale tussenstap voor als je later alleen of met een partner gaat samenwonen.

Om te beginnen zijn er meerdere voordelen aan het samenwonen met vrienden:

- Het is goedkoper dan alleen iets te huren. - Het helpt je om zelfstandiger te worden. - Je bent niet alleen en hebt vaak gezelschap. - Het is een oplossing voor de schaarste, want huurpanden zijn er niet voldoende (toch niet in elke prijscategorie).

Uiteraard zal het niet lukken om met elke ‘vriend’ te gaan samenwonen. Kies de juiste vriend. Dat hoeft zeker niet je allerbeste vriend te zijn.

Maak goede afspraken

In elk huishouden komen er na een tijdje frustraties aan de oppervlakte. Tussen vrienden zal dat niet veel beter zijn. Leg daarom vooraf afspraken vast:

- Bepaal wie de woning wanneer onderhoudt, en wie welke taken precies voor zijn rekening neemt.

- Leg een gemeenschappelijke rekening aan om boodschappen te doen. Uiteraard beperk je je tot de huishoudelijke aankopen. Wil je iets duurders waar de ander niets aan heeft, bekostig dat dan zelf. Ook een rekening voor water en elektriciteit ga je best gemeenschappelijk aan.

- Bepaal hoe je het contact onderling wil. Wil je gewoon alleen opstaan, gaan werken en thuiskomen wanneer je wil en vooral je eigen ding doen? Of hebben jullie meer behoefte aan sociaal contact en delen jullie graag het ontbijt of avondeten?  

- Respecteer elkaars privacy en bekijk zeker ook of je elk een eigen ruimte kan hebben.

- Wees er 100 procent zeker van dat je vriend geen schulden heeft, of dat je er zelf geen hebt. Als samenwonenden deel je ook in elkaars schulden, wanneer de deurwaarder langskomt.

- Maak een inventaris met jouw spullen op, vanaf het moment van je samenwonen. Koop je in die huurperiode iets van waarde voor jezelf? Houd hiervan dan het aankoopbewijs goed bij. Zo kan je indien nodig bewijzen dat het jouw eigendom is.

De huur regelen

Van zodra je verhuist van het ouderlijke nest naar je nieuwe locatie, moet je je domicilie verplaatsen en kan je ook samen met je vriend(en) een huurcontract aangaan. Om problemen te voorkomen, doe je dit effectief samen. Maandelijks betaal je dan elk een evenredig deel van het huurgeld. Idealiter maak je een geheel bedrag over vanop een gemeenschappelijke rekening. Sinds de nieuwe huurwet van 1 januari 2019 wordt medehuur expliciet geregeld. Sluit je een huurcontract met meerdere personen af, dan kan je kiezen uit twee huurformules: medehuur of onderhuur.

- De medehuur: als getrouwd koppel of als wettelijk samenwonende partners ben je met je partner samen medehuurder. Dat is niet zo wanneer je feitelijk samenwoont, dus wanneer je met vrienden samenwoont. Elke vriend moet als huurder ook het huurcontract ondertekenen. Vanaf dan is elke huurder ook aansprakelijk in de bestaande verplichtingen over de huur.

- De onderhuur: hierbij verhuurt een eerste huurder een deel onder aan een tweede huurder. De verhuurder moet hier ook zijn toestemming voor geven.

Zoektocht naar een huurwoning

Of je in elke huurwoning terecht kan om samen te wonen? In principe wel. Ga je met twee samenwonen, dan kan een appartement groot genoeg zijn. Ga je met vier samenwonen, dan zal je moeten uitkijken naar een woning. Voor een huiseigenaar maakt het niet zozeer uit wie er van hem huurt, of dat nu een gezin of een koppel is, of samenwonende vrienden. Zolang zijn huurder maar respectvol omgaat met zijn woning, en tijdig de huur betaalt.

Kijk voor een geschikte woning vooral naar een woning met voldoende slaapruimten, zodat je toch elk over een eigen slaapkamer beschikt. Ook een ruime leefruimte met keuken en meer dan één badkamer kan praktisch zijn wanneer je met meer dan twee samen woont.

Eens het huurcontract ondertekend is en vastgelegd is dat bv. drie personen de woning huren, is het niet mogelijk dat er een vierde bijkomt zonder contractuele aanpassing.