De 10 duurste gemeenten
CENTURY 21

Vastgoedeigenaars zijn ruim drie keer gelukkiger met hun woonsituatie dan huurders, zo blijkt uit onderzoek van vastgoedspecialist Century 21. De Belg heeft een baksteen in de maag, maar bakstenen, die kosten wel wat. Zeker in Sint-Martens-Latem, de Brusselse rand en Knokke, maar ook in de verschillende Vlaamse centrumsteden. Wij zochten uit wat de populairste – duurste – plekken zijn bij huizenjagers. 

Sint-Martens-Latem Met een gemiddelde verkoopprijs van 768.265 euro voor een huis – zeg maar villa – was Sint-Martens-Latem in 2021 de duurste gemeente van ons land. Als je weet dat de doorsneewoning in Vlaanderen van eigenaar veranderde voor 329.747 euro, is het duidelijk dat je tot de lucky few moet behoren om in postcode 9830 terecht te komen. 

Knokke-Heist Deze topper aan de kust heeft een uitschieter met een gemiddelde woningprijs van maar liefst 716.186 euro. Knokke-Heist draagt dan ook al decennia lang de naam en faam van exclusieve badplaats. Nochtans is West-Vlaanderen een van de beter betaalbare regio’s in Vlaanderen.

Kraainem Als provincie spant Vlaams-Brabant de kroon wat woningprijzen betreft, met Kraainem op kop. Gemiddeld betaal je er 579.189 euro voor een woning.

Wezembeek-Oppem Deze faciliteitengemeente is meteen de tweede duurste in het rijtje van de negentien Brusselse gemeenten. Voor een gemiddelde van 568.934 euro kan je er een stekje kopen.

Schilde Wat Sint-Martens-Latem voor Oost-Vlaanderen is, is Schilde voor de provincie Antwerpen. De groene gemeente is geliefd omwille van zijn rust, en daar betaal je natuurlijk voor. De woningen zijn er gemiddeld ook wel groter en luxueuzer. De gemiddelde prijs: 554.986 euro.

Tervuren Tervuren ligt pal onder Wezembeek-Oppem en is zo’n 20.000 euro goedkoper. Om royaal in het groen gelegen te wonen en toch vlak bij Brussel, betaal je er gemiddeld 546.184 euro.

Binnenstad Antwerpen Ook in de Koekenstad zelf blijven de prijzen stijgen. Hier kostte het gemiddelde huis 347.631 euro. Waar in ‘’t Stad’ je wil wonen, heeft invloed op de prijs. Zo vormt de oude binnenstad met inbegrip van Het Eilandje en Zuid-Museum de duurste wijk: hier betaalden kopers vorig jaar gemiddeld 517.184 euro.

Drongen Steeds meer (jonge) mensen lonken naar de groene deelgemeenten, en dat geldt ook voor de stad Gent. De prijzen blijven er de hoogte in gaan. In Drongen steeg die prijs ruim 14%. Drongen klokt af op een gemiddelde van 500.000 euro voor een woning.

Zuienkerke Na Knokke-Heist is het idyllische Zuienkerke de tweede duurste gemeente in West-Vlaanderen, met een gemiddelde prijs van 482.742 euro.

Hove Hove in de provincie Antwerpen, vlakbij de stad, is een rustige gemeente met een hoger gemiddeld prijskaartje van 467.283 euro.

Op zoek naar een stekje in een van deze gemeenten, of zoek je toch wat voordeliger?

In ons aanbod vind je ongetwijfeld een huis naar jouw budget.