Ontdek de top 5 vakantiebestemmingen
CENTURY 21

Op vakantie? Dan is het elk jaar kiezen waar het grote verlof naartoe gaat. Mogelijk is dat ook zo wanneer je aan een vakantiewoning denkt. De top 5 vakantiebestemmingen zijn Frankrijk (22 %), België (15%), Spanje (11%), Italië (7%) en Duitsland (6%). We lijsten enkele tips per vakantieland op.

Frankrijk

Vele Belgen kiezen voor een tweede verblijf in Frankrijk. In dit vakantieland vind je vaker een grotere woning, een gîte. Het zuiden van Frankrijk is zonzeker én met de auto bereikbaar. Daarom is het zo populair, zeker bij gezinnen die graag met de auto reizen. Elke departement of regio heeft zijn eigen karakter. Let er ook op dat een woning aan de kust dubbel zo duur kan zijn als een woning elders in de regio. Recentelijk werd nog een verandering aangekondigd rond het nieuwe dubbelbelastingverdrag dat tussen België en Frankrijk werd afgesloten. Dat is niet van toepassing wanneer je de woning verhuurt. Voor Belgen die hun tweede verblijf verhuren, zijn er geen veranderingen. Deze inkomsten blijven belastbaar in Frankrijk conform de Franse wetgeving. In België moet het kadastraal inkomen worden aangegeven. Tip: wil je in Frankrijk verhuren, dan moet je toestemming vragen aan de Maire om aan vakantieverhuur te mogen doen. In dat geval mag de woning maximaal drie maanden per jaar worden verhuurd.

België

Wil je een woning kopen in België, dan lijkt de kust het meest aangewezen idee. Oostende en Knokke blijven de grote trekpleisters. Hoe dan ook beschikt elke kustgemeente over haar troeven, die diverse leeftijdscategorieën aanspreken. Uiteraard zijn zeezicht of zicht op de duinen erg geliefd bij elke vakantieganger. In de Ardennen scoren vooral de omgeving van de Maasvallei, de Ourthe en de Hoge Venen.

In een vakantiewoning investeren, betekent wel meer dan alleen de aankoopprijs betalen. Zo betaal je ook onroerende voorheffing, tweedeverblijfstaksen en verbruikskosten. Wanneer je jouw vakantiewoning verhuurt, neem je deze kosten mee in rekening. Belastingtip: voor een tweede woning gelden nog de federale belastingvoordelen onder de noemer van langetermijnsparen. Voor het aanslagjaar 2023 (met inkomsten uit het jaar 2022) geldt een fiscale korf van 2.350 euro. De federale regering overweegt wel om dit belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf af te schaffen.  Spanje

De Spaanse costa’s doen dromen van zon, zee, strand en puur genieten. Belgen kopen in de regio’s waar ook de buitenlanders het meest actief zijn: de Costa Blanca en de Costa del Sol, maar ook de Canarische eilanden en Catalonië met Barcelona. De noordelijke Costa Blanca biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ook comfort is een belangrijk criterium. Daarom kiezen kopers vaker voor nieuwbouwappartementen en moderne villa’s. Wie wil verhuren, investeert best in een appartement met 2 slaapkamers en 2 badkamers aan de kust. Op een Spaanse nieuwbouw betaal je 10% btw. Voor een bestaand pand betaal je registratierechten, die regio-afhankelijk zijn. Op je huurinkomsten en op de meerwaarde bij verkoop betaal je 19% belastingen. In bepaalde regio’s heb je een licentie nodig om te verhuren. Wat betreft de aankoopprocedure hanteren de Spaanse banken dezelfde criteria als in België: je moet minstens 20% eigen inbreng hebben. Tel hier ook nog de notaris- en advocaatkosten en btw bij. Het is dan ook een aanrader om met 50 tot 60% eigen middelen te investeren.

Italië

Italië: land van bergen, stranden, meren, wijngaarden en cultuursteden. Prachtig uitgestrekt en divers, geliefd bij de Belgen. Er een woning kopen kan je enkele tienduizenden euro’s kosten op het platteland, maar evengoed een miljoen euro voor een villa aan de kust. Er is hoe dan ook een grote internationale vraag naar Italiaanse vakantiewoningen. Regio’s zoals Piemonte, Le Marche en ook het platteland scoren goed.

Voor een tweede verblijf in Italië betaal je een overdrachtsbelasting van 9% voor de woning en 15% voor het terrein. Deze percentages gelden voor het hele land en worden berekend op basis van de kadastrale waarde van de woning en de gemiddelde waarde van het type terrein.

Tip bij verhuur: zet de woning gemeubileerd op de verhuurmarkt. De regels voor gemeubileerd onroerend goed zijn veel flexibeler dan voor ongemeubileerd onroerend goed.

Duitsland

Mogelijk klinkt Duitsland niet als bekend vakantieland, maar toch zijn regio’s zoals Winterberg en Eifel bijzonder populair bij Belgen. Net omdat je er voor een weekend of midweek snel naartoe kan. Jaarlijks groeit het aantal Belgische overnachtingen bijzonder mooi. Duitsland kent dan ook een goed investeringsklimaat voor de aankoop van een vakantiewoning. De woningen te koop zijn veelal vrijstaande woningen of appartementen.

In Duitsland moet je voor de aankoop twee overeenkom­sten afsluiten. Eerst sluit je een koopovereenkomst af, waarna de eigendom van de grond en de woning worden overgedragen. De eigendomswijzigingen worden nadien in het kadaster genoteerd.

Tip: het is verstandig bij aankoop van een tweede huis in Duitsland een belastingadviseur (Steuerberater) in te schakelen.

Ook bij CENTURY 21 zijn we vertrouwd met de verkoop van buitenlands vastgoed. Ontdek de mooiste vakantiewoningen.