Een bod doen op een huis? Zo bindend is je bod
CENTURY 21

De aankoop van een woning is voor het overgrote deel van de mensen de belangrijkste investering in hun leven. In tegenstelling tot wat af en toe wordt gedacht, is het juist doen van een bod cruciaal. Daarom is het van belang om je goed te informeren over het pand vóór je een bod uitbrengt.

Een bod doen op een huis kan je rechtstreeks aan de verkoper, maar ook bij de partij waarbij de woning te koop wordt aangeboden, zoals de vastgoedmakelaar. Wanneer je dat bod schriftelijk of met een sms’je doet, beschik je over een bewijs. Het is zeker aangewezen dit bod te laten nalezen door een notaris.

Mondeling bieden kan ook, alleen heb je dan geen bewijs dat je effectief aan die prijs een bod gedaan hebt. Wanneer je een bod doet, geldt dit als bindend. Mochten er zich nog onaangename wendingen voordoen, zoals een veranda zonder vergunning, een vervuilde grond, herstelmaatregelen … dan kan je hier spijtig genoeg niets meer tegen beginnen. Probeer je dus zo goed mogelijk te informeren over de toestand van de woning. Laat een expert vooraf mee een kijkje nemen.

De verkoper beslist

Na het overgemaakte bod is het aan de verkoper om te beslissen of hij hier op ingaat. De verkoper beslist wie de woning koopt, en aan welke prijs. Zolang hij geen bod heeft aanvaard, maakt elke geïnteresseerde nog kans. Bij een grotere interesse kan hij dus nog afwachten om een hogere prijs te halen. Het is een aanrader om de verkoper een geldigheidsduur “op te leggen”. Zo weet je zelf ook na een tijd waar je aan toe bent.

Vermijd een contractbreuk

Van het bod gaat het naar het compromis of de ‘voorlopige’ overeenkomst. De naam is wat misleidend, want deze is niet zo voorlopig. Vanaf het moment dat er een akkoord is over de prijs en de woning ontstaat een overeenkomst. Om een contractbreuk te voorkomen, bestaan er nog twee mogelijkheden die je mee in het compromis kan opnemen.

- Denk aan de opschortende voorwaarde

Mocht je als koper niet zeker zijn of je een hypothecaire lening bij de bank vastkrijgt, dan kan je gebruik maken van een opschortende voorwaarde. Vaak houdt die in dat de verkoop pas tot stand komt als de koper een krediet of lening van de bank krijgt. Krijg je geen lening, dan gaat de verkoop niet door. Hierin opgenomen staan ook de details, zoals onder meer de termijn en het bedrag. Laat je voor de formulering hiervan bijstaan door een notaris.

Betaal een waarborg

Betaal bij het uitbrengen van een bod geen voorschot, ook niet onderhands. Een voorschot geef je meestal bij het afronden van het compromis. Dat voorschot is trouwens een waarborg, een bedrag dat bij de officiële akte in mindering wordt gebracht en dat bescherming aan de koper biedt. Dit bedrag staat namelijk geblokkeerd op een derdenrekening, zodat geen van de partijen hier aan kan. Intussen gaat de notaris allerlei documenten na, zoals sociale, administratieve, kadastrale en fiscale gegevens, om tot een rechtsgeldige verkoop te komen. Soms wordt een waarborg ook een “voorschot” genoemd. Toch zijn er verschillen tussen beide begrippen. Zo biedt een waarborg meer bescherming aan de koper.

Een makelaar kan je helpen om een bod te doen op jouw droomhuis. Vraag raad!