Koop je een nieuwbouw of bestaande woning?
CENTURY 21

Eens je beslist hebt je eigen woning aan te schaffen, word je vaak geconfronteerd met een dilemma. Een nieuwbouwwoning bouwen of een bestaande woning verbouwen? Beide hebben hun voor- en nadelen.

Voordelen nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning is een moderne woning, of je nu kiest voor een klassieke bouw of een structuur in bv. houtskelet of staalbouw. Hoe dan ook koop je een nieuwbouw vandaag in compacte vorm. Garages en kelders worden meer en meer achterwege gelaten, en ook zolders worden niet altijd meer gerealiseerd. Nieuwbouwwoningen worden vandaag ook voor het leven en dus flexibel ingericht. Zo is het perfect mogelijk om van een gelijkvloerse bureauruimte later een slaapkamer te maken.

Bij een nieuwbouw kan je van bij het begin correct aan de slag met het juiste materiaal en de juiste isolatiediktes om het maximale E-peil 30 (het energieprestatiepeil) te bereiken, en het kan zelfs nog beter.

Omdat het een nieuwbouwwoning is, oogt de hele inrichting en afwerking fris. Van een master bedroom met badkamer over een grote glasgevel tot het toepassen van domotica: je vult het helemaal in zoals je het zelf ziet.

Het grote voordeel is dat je met een nieuwbouw jarenlang gerust bent van grote investeringen of andere onderhoudswerken.

Een nieuwbouw kan je op verschillende manieren realiseren.

  • Je kan een nieuwbouwwoning helemaal zelf bouwen, met een uniek ontwerp van een architect.

  • Wil je een kant-en-klare nieuwbouw, zonder dat je je van de bouw ook maar iets hoeft aan te trekken, dan kan je voor een sleutelklare oplossing kiezen via een projectontwikkelaar.

  • Je kan ook een woning kopen op plan, waarbij je een woning koopt nog voor ze gebouwd is. Hier moet je dan wel nog enige tijd op wachten, dus je hebt wel wat geduld nodig voordat je kan verhuizen.

Nadelen nieuwbouw

Wil je een alleenstaande nieuwbouw? Dan is de kans kleiner. De nieuwbouwmarkt dunt immers uit, omdat er nu eenmaal weinig bouwruimte meer is.

Een financieel nadeel bij een nieuw te bouwen woning is dat je hypotheek al loopt nog voordat je er woont. Ook betaal je 21 procent btw (tegenover 6 procent bij renovatie), tenzij je in een reconversieproject investeert.

Voordelen bestaande woning

Bij de aankoop van een bestaande woning, zal je mogelijk meteen kunnen verhuizen.

De markt van bestaande woningen is groter dan die van nieuwbouw, en dus heb je een ruimere keuze tussen allerlei types woningen: niet alleen kan je kiezen tussen een rijwoning, halfopen of open bebouwing, maar ook tussen een pastoriewoonst, een hoeve of een klassieke woning. Mogelijk is het net die charme van een oudere woning waar je zelf voor valt.

Met wat geluk vind je een woning die al helemaal ingericht is en ook energetisch in orde is. Als dat niet het geval is, moet je mogelijk opnieuw aan het werk.

Nadelen bestaande woning

Vele bestaande woningen zijn nog toe aan een grote renovatie, en daar schuilt het grootste nadeel.

Je bepaalt natuurlijk wel zelfwelke renovaties het belangrijkst zijn. Een nadeel is dan weer dat het moeilijk is om een timing te halen, of dat je vaak langer dan verwacht in het renovatiestof bijt.

Niet alleen een nieuwbouw moet aan energetische eisen voldoen. Ook een bestaande woning moet energie-efficiënt aangepakt worden. In het beste geval komt dit op een totaalrenovatie uit. Helaas is een totaalrenovatie niet voor iedereen haalbaar omwille van budgettaire redenen. Daarom is een gefaseerde renovatie een interessant alternatief. Je kan stap voor stap je budget inzetten en zo stapsgewijs ook je comfort en energieverbruik verbeteren. Sinds 1 januari 2023 ben je wel verplicht om je woning (met een EPC-label E of F) energetisch te renoveren tot een minimumlabel D. Dat moet je ook bewijzen in een nieuw EPC.

Wat ook durft uit te komen bij een bestaande woning, zijn verborgen gebreken. Sommige zijn snel op te lossen, andere zaken zoals ernstige vocht- of stabiliteitsproblemen leveren heel wat kopzorgen op.

Het grote probleem bij renoveren is dat het moeilijk is om vooraf je budget in te schatten. Wil je het goed aanpakken, schakel dan een architect in om advies te geven. Ook een sleutel-op-de-deurfirma kan een oplossing bieden om jouw renovatie in één keer aan te pakken, in functie van jouw budget.

Volop aan je zoektocht bezig? Je vindt in ons aanbod voldoende aantrekkelijke nieuwbouwwoningen en bestaande woningen.