Je woning verkopen: doe je dat best in de lente?
CENTURY 21

“Wat is het beste moment om je woning te verkopen?” Het is een vraag die vastgoedmakelaars geregeld voorgeschoteld krijgen. De lente misschien? Dan breekt hét moment bijna aan.

Het aantal woningverkopen krijgt vaak een boost in de lente en het begin van de zomer. Eerst en vooral zien de huizen en tuinen er dan vaak een pak beter uit dan tijdens een druiligere herfstbui. Woningen krijgen een frissere aanblik door het binnenvallende licht. De kandidaat-koper krijgt zo de kans om jouw woning – ook wat later op de avond – in daglicht te kunnen zien.

De tuin in de kijker

Ook tuinen zien er zoveel mooier uit: de blaadjes hangen terug aan de bomen, bloemen en planten schieten weer vol leven. Kandidaat-kopers zien meer mogelijkheden en het geheel wordt gewoon sfeervoller ervaren. Ze voelen sneller een klik met de woning omdat het eigen geluksgevoel al hoger ligt. 

De afgelopen coronacrisis heeft ons nog meer doen beseffen hoe belangrijk een buitenruimte is. In de huidige verkoop merken vastgoedmakelaars dat woningen of appartementen met een tuin of terras het bijzonder goed doen. Verwacht wordt dat deze tendens zich zal doorzetten. Panden met een zwembad worden zelfs nog sneller verkocht tijdens de warmere maanden, omdat een zwembad dan zeer aantrekkelijk is. Met het oog op verhuizen

Bovendien komt verkopen in de lente ook beter uit voor gezinnen met kinderen. Wanneer de verkoop helemaal rond is – maximum 4 maanden na het tekenen van het compromis –  kunnen ze in de zomer(vakantie) verhuizen. Dat is handig bij mooi weer, maar ook wanneer je meerdere dagen een verhuis plant en dus verlof moet inplannen voor je werk. Dat geldt overigens ook voor jou wanneer jouw woning verkocht is en je zelf wil verhuizen. Kleine kanttekening wel: in de lente of het begin van zomer zal je ongetwijfeld niet de enige zijn die z’n huis te koop zet. Voldoende troeven van jouw woning in de verf zetten, is dus zeker een must. Verkoop je in de lente aan een betere prijs? Het is niet bewezen of je een hogere prijs kan krijgen als je je huis in een bepaald seizoen verkoopt. De vastgoedmarkt in ons land is al veertig jaar lang een stabiele markt. Over het algemeen zijn er geen pieken in de zomer of winter. Welk seizoen het ook mag wezen, weet dat een vlotte verkoop in eerste instantie valt of staat met een realistische vraagprijs. Dat is de basis tot succes. Een beroep doen op een professional voor de verkoop van je woning is daarbij een bijkomende troef.

Almaar duurder Hoe dan ook valt er ook iets te zeggen over de almaar duurdere prijzen. Een woning kostte vorig jaar gemiddeld 8,4 procent meer (Notarisbarometer). Voor vele kandidaat-kopers is het een minder haalbare kaart geworden om een woning te kopen, te meer omdat lenen voor sommige doelgroepen duurder wordt – en dat zou een beperking op het aantal geïnteresseerde kopers opleveren. Jouw woning verkopen? Pols vrijblijvend bij een vastgoedmakelaar bij jou in de buurt.