Waarom een huis huren geen weggegooid geld is
CENTURY 21

Zo snel mogelijk een huis kopen of toch iets langer huren: wat is op lange termijn het beste voor je financiën? Je hoort vaak zeggen dat huren weggegooid geld is. Maar is dat ook zo?

Welke van de twee – kopen of huren – financieel de beste oplossing is, hangt natuurlijk samen met het rendement op je spaargeld. Brengt dat weinig op, zoals nu het geval is, dan is kopen zeker interessanter wanneer je daarnaast ook nog een deeltje eigen middelen opzij staan hebt. Je moet ook rekening houden met de waardestijging of -daling van het huis dat je koopt. En dan is er nog de evolutie van de index en de inflatie … Vandaag de dag staat de hypothecaire rente nog altijd vrij laag. De fiscale stimulans door de overheid in de vorm van de woonbonus zit er sinds 1 januari 2020 helaas op. In Vlaanderen kan je wel rekenen op allerhande premies en voordelige leningen.

Wanneer de financiële middelen niet meteen voorhanden zijn om een woning aan te kopen, blijft huren gelukkig een optie om over een woning te kunnen beschikken.

Vergis je niet: aan huren zijn zelfs meerdere voordelen verbonden.

Flexibel

Je bent niet aan de huidige woning gebonden en kan dus veel sneller de beslissing nemen om te verhuizen. Zo leer je niet alleen andere mensen kennen en vergroot je mogelijk het sociale contact, je ontdekt ook een andere omgeving. En misschien nog het interessantste: je kan je erg flexibel opstellen voor de arbeidsmarkt.

Het is moeilijk vooraf te weten of je het aangenaam wonen vindt in een bepaald huis of appartement. Door te huren kan je verschillende locaties en woningen 'testen' om vervolgens pas te concluderen wat jouw voorkeur geniet. Nadien maak je een definitieve keuze en investeer je toekomstgerichter. Zeker voor de eeuwige twijfelaars een interessante piste.

Geen grote onderhoudskosten

Als huurder hoef je niet in te zitten met de grote onderhoudswerken en -kosten die een woning met zich meebrengt: kosten aan het dak, het buitenschilderwerk, sanitaire en elektrische installaties … Die zijn allemaal voor de eigenaar. Je maandlasten liggen daardoor een pak lager, maar daar staat wel tegenover dat je huis niet je eigendom wordt en je dus geen vermogen opbouwt.

Ideaal voor starters

Huren kan ook een voordeel zijn wanneer je op korte termijn denkt. Als starter is het bijvoorbeeld interessant om te huren, terwijl je intussen budget kan sparen om je eigen woning te kopen.

Ook wanneer je over een woning beschikt en deze al verkocht hebt terwijl je wacht op een nieuw te bouwen woning, loont het de moeite om tijdens deze periode te huren in plaats van een overbruggingskrediet aan te gaan.

Wikken en wegen

Als je een woning koopt, kan je het volledige huurbedrag uitsparen. Als je later met pensioen bent, of wie weet nog veel vroeger, is je woonkrediet ook meestal afbetaald. Ben je geen eigenaar, dan blijft de huur doorlopen.

Bereken ook wat het kan kosten aan huur of afbetaling van de woning. De gemiddelde huurprijs voor een appartement (in Vlaanderen) bedraagt 719 euro. Voor een rijwoning betaal je 70 euro meer. Een halfopen bebouwing huren kost 890 euro, een vrijstaande woning 1.010 euro. Deze huurprijzen liggen vast.

Wanneer je een woning koopt en overgaat op een hypothecaire lening, bekijkt de bank samen met jou welk bedrag je maandelijks kan afbetalen. Dat kan mogelijk minder zijn dan een maandelijks huurbedrag.

Weet je niet goed of het kopen of huren zal worden? Vergelijk alvast hier de koop- of huurprijzen van woningen en appartementen bij jou in de buurt.