Waarom verhuren het overwegen waard is
CENTURY 21

Investeren in een woning met het oog op verhuur? Dan stel je je zeker de vraag hoe rendabel verhuren vandaag is. Het rendement hangt af van de keuzes die je maakt. Hoe beter je over alles nadenkt, hoe hoger het rendement.

Wanneer je extra spaarcenten hebt staan waar je maar weinig mee doet, loont het de moeite om te investeren in vastgoed. Dat kan perfect door een woning te kopen die je verhuurt.

Of het kan ook zijn dat je plots eigenaar bent geworden van een (extra) woning, bv. bij een erfenis. Wil je er nu nog niet meteen in wonen, dan kan je beslissen om ze eerst te verhuren.

Verder is verhuren ook het overwegen waard wanneer de intrestvoeten zouden beginnen te stijgen of wanneer er in de buurt van de woning al meerdere huurpanden zijn.

Op de huurmarkt zal er altijd beweging blijven: door jongeren die eerst willen proeven van het samenwonen, maar ook doordat een eigen woning op jonge leeftijd niet meteen een haalbare kaart blijkt. Een eerste aankoop gebeurt dan ook steeds later.

Wanneer je wil investeren en van plan bent om te verhuren, kijk je best naar de woningen die in trek zijn. Vandaag zijn dat één- of tweeslaapkamerappartementen met terras, of eengezinswoningen met een tuin. Nog belangrijk is de locatie waar je investeert: een goed gelegen pand scoort altijd. Uiteraard moet een woning overeenstemmen met de kwaliteitsnormen op de markt.

Bereken je rendement

De belangrijkste reden om te investeren is het rendement. Het gemiddelde nettorendement (het brutorendement min alle kosten) van een verhuurde woning ligt vandaag rond de 3 procent. Hoe dan ook is de huurprijs onderhevig aan inflatie, en zal dat bedrag dus ook telkens meestijgen.

De gemiddelde huurprijs bedraagt 736 euro voor een appartement, 813 euro voor een rijhuis en 930 euro voor een halfopen bebouwing. Dat blijkt uit de Huurbarometer van CIB uit 2020.

Nog meer rendement

Naast het huurrendement is er ook het financieel rendement. Dat bekom je door voor deze investering (deels) te lenen. Wanneer de rentevoet lager ligt dan het nettorendement, dan verdien je door te lenen. De intrestvoeten staan intussen al enkele jaren laag, en de verwachting is dat ze niet meteen gaan stijgen. Tot slot is er het meerwaarderendement. De waarde van woningen zal niet zakken. Enerzijds behaal je dus meteen een huurrendement, anderzijds bezorgt de investering je een meerwaarde op langere termijn, als je de woning verkoopt.

Risico’s beperken

Een woning verhuren houdt zeker enkele risico’s in. Die zijn wel te beperken. Zo kan je je tegen  brand- en waterschade beschermen. De verplichte plaatsbeschrijving helpt je ook om ervoor te zorgen dat schadegevallen die de huurder berokkent ook effectief door de huurder worden vergoed, en geen kost voor jou worden.

Verzeker jezelf ook van een huurder die elke maand de huur betaalt. Dat kan je bij de selectie checken door te vragen naar het bedrag van zijn inkomen. Wil je zeker zijn, sluit dan een verhuurdersverzekering af die de onbetaalde huur voor een gekozen termijn dekt.

Verder kan je ook het risico op leegstand uitsluiten. Wanneer een huurder een huurovereenkomst van drie jaar of minder vroegtijdig wil stopzetten, dan moet hij een opzegtermijn van drie maanden betalen. Dat geeft jou de mogelijkheid om een nieuwe huurder te zoeken.

Heb je vragen over investeren in vastgoed of verhuren? We helpen je graag verder.

Bekijk intussen alvast onze interessante opbrengsteigendommen