Je woning verkopen: zelf proberen of met een makelaar?
CENTURY 21

Zou je een vastgoedmakelaar inschakelen om je woning te verkopen of waag je je er zelf aan in deze moeilijke tijd? Overweeg je keuze best goed, want met een vastgoedmakelaar doe je een beroep op een ervaren expert.

Uit de cijfers blijkt dat het marktaandeel van de vastgoedmakelaars blijft toenemen. Bijna drie kwart van de huizenverkopers doet een beroep op een makelaar. Een kwart schakelt een notaris in of staat zelf in voor de verkoop.

Degenen die er zich eerst zelf aan waagden en uiteindelijk toch een makelaar inschakelden, gaven als reden op dat ze wel bezoekers over de vloer kregen, maar geen bod mochten ontvangen. Daarbij kwam veelal nog de administratieve rompslomp en de beschikbaarheid. Op tijd besparen, lukt dus niet.

Snel verkopen

Een woningverkoper hoopt in de meeste gevallen snel een nieuwe eigenaar voor zijn huis te vinden. Gemiddeld – en ook idealiter – duurt dat zo’n drie à vier maanden. Het inschakelen van een vastgoedmakelaar is een grote meerwaarde. Een expert weet wat er moet gebeuren, en doet dat met ervaring en succes. Een correcte prijs is een van de bepalende factoren voor een vlotte verkoop. Wanneer jouw woning geschat wordt op basis van de verschillende objectieve parameters, kan je meteen een juiste prijs zetten en stijgt de kans op een vlotte verkoop.

Besparen op rompslomp

Als je een woning te koop zet, moet je ook bepaalde informatie voor de koper ter beschikking stellen. De vastgoedmakelaar bekommert zich over alle administratieve formaliteiten, zoals het attest rond een mazouttank, het attest voor de elektrische installatie, het bodemattest, het postinterventiedossier en de stedenbouwkundige informatie. Meestal neemt hij ook het EPC-attest voor zijn rekening.

Hij geeft potentiële kopers een rondleiding door de woning en zet alle positieve punten met de nodige overtuiging in de verf. Dankzij een opgebouwde klantenportefeuille kan hij meteen gericht kandidaat-kopers inlichten over jouw woning. Ook op eerder ongepaste momenten voor jou kan de makelaar een afspraak inplannen.

Rekenen op vertrouwen

Een professionele makelaar beschikt over de noodzakelijke ervaring om zo snel mogelijk jouw woning te verkopen. Hij straalt niet alleen vertrouwen uit naar jou als verkoper, maar ook naar de koper toe straalt hij een bepaalde gemoedsrust uit die vertrouwen schept. Bij CENTURY 21 zal jouw woning overigens altijd in het aanbod passen.

Samen verkopen

Wil je je er toch deels zelf aan wagen, maar ben je tegelijk ook graag zeker? Dan bestaat de mogelijkheid om samen met een vastgoedmakelaar de verkoop aan te vatten. Denk hierover wel goed na vooraleer je een bepaald type contract ondertekent. Met de makelaar sluit je een schriftelijke overeenkomst waarin de nodige bepalingen worden opgenomen.

Denk weloverwogen na over de verkoop van je huis. Bij vragen helpen we je graag verder. Je vindt een CENTURY21-kantoor bij jou in de buurt.